tisdag 14 februari 2012

Bryggning Stora hembryggardagen eller vart är malten?

Helsingborgs Hembryggargille är mycket traditionsbundna trots att vi bara är 3 år.
Och en viktig tradition är just att brygga på stora hembryggardagen, och att brygga vår Ingen Blonde är också tradition. Men vi gillar även att förnya oss. Och i år förnyade vi receptet på Ingen Blonde med att vi skippade ingefäran. Vi tänkte även brygga det som skall bli en av våra husöl, Guenter APA. Vi bryggde denna öl i höstas men fick en infektion i den så nu hoppas vi på bättre resultat.

Hembryggardagen startade i god ordning ca 10 denna gång hos Patrik, som flera Hembryggardagar tidigare. Vi hade alla förra årets kaosbryggning i minnet och ville inte återupprepa detta, och det slapp vi till största del, det vanliga HBG2 kaoset var ju där men det är ju bara lite roligt. Dagens första förvirring infann sig när vi skulle sätt ihop bryggutrustningen, en slang till tappkranen på ena tunnan saknades. Efter lite letande kände sig Martin tvungen att springa ner till källaren och leta dock utan lycka. Ajajaj, saknas denna viktiga del? Nejdå, den låg bara i fel back och till detta bidrog ett ganska slarvigt letande av Patrik. Det positiva med denna lilla fadäs var att Martin fick lite motion och dessutom i sitt rännande kom på att jästen var kvar hemma i hans kylskåp, så den hämtades och smackades.

I vilket fall som hels kom krossandet igång i god ordning. Vi beslutade att använda lite fräshare råvaror, så vi bytte ut ett gammalt paket Caramunich I till ett alldeles nytt paket. Denna lilla manöver resulterade i dagens största huvudbry. När vi sedan skulle städa var den nya maltpåsen totalt försvunnen, det har letats överallt, i soporna, i kylskåp, i backar och även utanför (om den skulle ha ramlat ut genom ett öppet fönster). Vi måste ha letat igenom hela lägenheten 3 gånger allihopa men borta är malten. Snart efter krossandet var vattnet i och mäskningen igång, inga konstigheter här heller.

Vi detta lag hade klocka börjat närma sig 12 och det var dags för Stora Hembryggardagsskålen, denna gång i vår Star Weiβ som vi bryggde i juni.

Resten av mäskningstiden spenderade framför PS3an, samma sak under lakningen, som denna gång var på 75 minuter, när inte det behövdes uppmärksamhet för vattenpåfyllnad. Sedan kom vi igång med en liten undersökning som vi tänkt på ett bra tag. Vi har haft en mycket dåligt effektivitet i vårt bryggverk särskilt när vi gjort öl med lite större mängd specialmalt. Så vi bestämde oss för att gå till botten med detta. Vi letade upp all data på malt vi kunde hitta på tex Weyermann sedan satte sig Fredrik och Martin och gjorde beräkningar. Efter ett tag kom vi fram till att fler förinmatade värden i Beersmith är fel och med omräkning av dessa blir vår effektivitet bättre och våra recept exaktare.

Vid det här laget var det dags för kok. Vi har två grytor och två induktionsplattor men inte samlad hjärnkapacitet för att göra detta samtidigt så vi startade koket med 30 minuters mellanrum. Fast vi skyller på att för att de inte ska ha kokat klart samtidigt eftersom vi bara klarar att kyla en brygd åt gången. Men koken gick som de skulle och vi var klara framåt 18. Då var vi nöjda men hungriga och kvällens middag intogs på Gyllene Prag här i Helsingborg.

Bryggprotokoll - Ingen Blonde 4-ever - 24l - 65% BVE
Malt & Extraktgivare
6.45kg Pilsnermalt
0.25kg Caravienne
0.3kg Ljust Kandisocker

Försockringsrast 66ºC - 75 minuter

Humle
33g Styrian Golding - 5,50% α-syra - 60 minuter
5g Aurora 8,10% α-syra - 20 minuter
5g Styrian Golding - Bobek 5,50% α-syra - 20 minuter
5g Aurora 8,10% α-syra - 5 minuter
5g Styrian Golding - Bobek 5,50% α-syra - 5 minuter

Övrigt
Protafloc, Jästnäring

Jäsning
3 veckor primär - Wyeast #3522, Belgian Ardennes

OG 1063 - FG 1007 - ABV 7,4% - Slutvolym 24,5 liter - 22 IBU - 11 EBC

Bryggprotokoll - Guenter - 22l - 65% BVE
Malt & Extraktgivare
5.6kg Pale Ale malt
0.45kg Pale Crystal malt
0.35kg Cara-munich I
0.20kg Cara-munich II

Försockringsrast 67ºC - 75 minuter

Humle
10g Warrior 18,2% α-syra - 60 minuter
20g Cascade 7,6% α-syra - 15 minuter
10g Centennial 11,0% α-syra - 15 minuter
25g Cascade 7,6% α-syra - 5 minuter
20g Centennial 11,0% α-syra - 5 minuter
10g Cascade 7,6% α-syra - 1 minut
10g Centennial 11,0% α-syra - 1 minut
45g Cascade 7,6% α-syra - Torrhumling, 4 dagar

Övrigt
Protafloc, Jästnäring

Jäsning
3 veckor primär - Wyeast 1056, American Ale

OG 1063 - FG 1011 - ABV 6,8% - Slutvolym 22l - 37 IBU - 23 EBC


Bryggdatum
2012-01-28

Deltagare
Martin, Victoria, Patrik, Stefan, FredrikIngredienser inklusive den helt nödvändiga bryggarbullen


Dubbelbryggning

Dubbelkok för maximal effektivitet
Vi fick hjälp av Jonas och Maria, även när det gällde PS3 aktiviteter.Vörtkylningen föll på Fredrik denna gångDet konsumerades även öl under bryggningen. Huvudsakligen pilsner för referens för framtida egna kreationer.

6 kommentarer:

Coachen sa...

Kan ni lägga upp värdena som ni kom fram i för beersmith någonstans?

Martin sa...

Tja, det var rätt enkelt faktiskt. Om du har numret av Hembryggaren med malttabellen, 3/2011, så stämmer dessa förvånansvärt bra.

Hur gör man då i Beersmith?
I ett blankt recept, sätt effektiviteten till 100% och volymen till 1 liter. Lägg till 1kg av t.ex. Pale Ale Malt. Då får du ett värde som kanske är 1.305 eller dyl.

Gå in i råvaran och justera dess värden tills du har motsvarande FG som tabellen visar. Tabellen har 300 som värde, BS visar 1.300. Upprepa för de ingredienser du orkar :)

Coachen sa...

Har tyvärr inte den tidningen...vet någon om den finns publicerad på nätet någonstans?

Martin sa...

Jag tror inte den är publicerad på nätet, men kontakta redaktionen på SHBF, redaktionen (at) shbf.se, så kanske du kan få köpa ett ex av det numret. Det är ett riktigt bra nummer som även innehåller en komplett guide till fathantering.

Victoria sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Victoria sa...

Martin hade tydligen redan besvarat frågan ;)