söndag 26 februari 2012

Fyllning av Ingen Blonde och Guenter samt vilda experiment

Den 18:e februari var det dags för fyllning av årets Stora Hembryggardags öl. Det var en ganska ordinär tillställning men får sig ett par rader på bloggen ändå.
Ett par dagar innan fyllningen hade Martin kommit över till Patrik för att förbättra Guenter enligt APA-tradition med lite torrhumling. Vi valde att göra som förra försöket med denna öl, 45 gr Cascade, en ganska vanlig amerikansk torrhumling. Humlepåsen vägdes ner med ett par skruv och påsen förslöts, dock skulle vi nog ha haft ännu mer skruv då påsen inte sjönk så djup som vi ville.

På fyllardagen var även Stefan och Vicky med och vi sätter fart som vanligt. Stefan tog denna gång på sig den tunga rollen att vara arbetsledare, vi är ju trots allt 4 personer som behöver koordineras i den svåra flaskfyllar konsten. Men trots Stefans instruktioner gick hela fyllningen bra. Båda ölen hade jäst ut mycket och vi är mycket nöjda med detta då vi gillar våra öl torra. Ingen Blonde hade jäst ut till 1.006 vilket ger en alkoholhalt på ca 7,5% och Guenter hade gäst ut till 1.011 och 6,8%. Guenter har vid detta lag ramlat ut i ingenmansland då den hade för högt OG för en APA men för lågt IBU för en IPA men det struntar vi högaktningsfullt i då vi är säkra på att det blir en god öl ändå.

Samtidigt som fyllningen pågick smakades det på ett litet experiment som vi genomfört lite tidigare och nämnts på vår Facebook-sida, EisGuenter. HBG2 är ett litet vilt gäng och vi är stolta över att prova det som provas kan, ”hellre än bra” kan man säga. Det var ju ganska kallt ett par dagar tidigare i månaden och vad kan man utnyttja kyla till tänkte Patrik. Man kan frosta av frysen och ställa ut maten på balkongen under tiden, men det är ju sådär spännande. Men man kanske också kan frysa öl och göra en Eisbock. Tänkt och gjort, Martin kom ju på att vi hade vår tidigare infekterade Guenter som ändå bara skulle hällas ut, den kan ju användas till något nyttigt. I en tunna hälldes sammanlagt 8,5 liter som av vinterns härjningar och Martins skopande reducerades till 4 liter. När detta var gjort torrhumlade vi skiten ur ölen med 7,5 gr/l Nelson Sauvin och Amarillo. För att ytterligare experimentera torrhumlade vi med pellets, detta gjorde att slutresultatet som bäst kan kallas grumligt. Vad blir det då av denna kreation? Jo eftersom allt blir koncentrerat så fick upp en alkoholhalt på 10-12% och IBU på en bit över 100! Den smakade konstigt nog inte infekterat och inte heller så mycket alkohol men bitter var den, bitter som tusan. Vi bestämde att resten av flaskorna ska vila lite och vi får se vad lagring gör av ölen.
Kanske inte världens mest lyckade öl men ett kul experiment och något lärde vi nog också.

Bilder
Martin och Patrik har händerna fulla med sockerlag och mätutrustning

Stefan "arbetsleder", andra jobbar

Till slut fick även Stefan göra ett handtag

EisGuenter, grumlig, besk och bitter

Inga kommentarer: