söndag 3 oktober 2010

Bryggning - I'm On A Horse & I'm On A Boat

Förra lördagen var det den stora bryggningen inför Maltes Hembryggarfestival som äger rum den 22/10 i Limhamn. Egentligen skulle vi kunnat kalla det den långa bryggningen för klockan hade passerat 19.30 när vi ansåg oss färdiga för dagen.

Klockan 10 var det samling hos Patrik och med inte för mycket väntan så krossades malt. Det var bland annat en helt ny maltsort med denna gång, Caraaroma, vilken vi hoppas skulle kunna leva upp till dess beskrivning från Humlegårdens Ekolager - "Ger en intensiv maltarom och en vacker färg med dragning åt rött till ölet". Det var även premiäranvändning av humlesorten Nelson Sauvin. Både malt och humle var del av APAn som skulle bryggas.

Vi mäskade i på runt 67 grader på båda ölen och efter dryga timmen låg temperaturerna nere vid 66 grader och sen började lakningen. Den tog tid. Den tog fasansfullt lång tid.

Då vi vill hålla en rätt låg hastighet, ca 3 minuter per liter vört, blev det pillande både fram och tillbaka på kranarna. Ibland stod det helt stilla i slangarna och vi var tvungna att öka flödet en del. Detta är ju något vi har blivit lite mindre sugna på att göra då våra värden ibland helt gått i sank efter mindre perioder med snabbare flöde. Det får nog bli så att vi jobbar mer med inställning på maltkrossen helt enkelt.

2.5 timmars-lakningen till trots gick det överlag smidigt. I'm On A Horse fick 30g Chinook under lakningen och ännu mer humle skulle det bli. Vi avbröt lakningen då vi noterade att SG var runt 1060 vilket var en bit ifrån de 1067 vi skulle ha som PBG. Då hade vi fått ut ca 20 liter och inte de 22 som vi siktade på.

I'm On A Boat hade dock bättre värden och matchade sitt estimerade PBG på 1048 bra. Volymen var däremot inte lika bra, endast ca 23 liter hade vi fått ut och för att ha en slutvolym på 25 liter var det över 28 liter vi skulle ha. Det var helt enkelt bara att räkna med mindre öl.

DIPAn fick kokas först då dess koktid låg på 90 minuter. Här kom tankarna på att byta ut vår 20 liters aluminiumgryta mot en mindre variant av den kittel vi nu har. Lite mer exakt, den på 24 liter som finns på Humlegården. Den har förvisso en bred bas men vi kan fortfarande ha den centrerad på en stor platta. Då vi brygger starkar så brukar vi utgå ifrån 18 eller 19 liter och då kan en mindre kittel än 36 liter vara bra att ha. Dessutom kan man hålla igång två kok samtidigt...

Efter 90 minuter och ytterligare 125g humle hade I'm On A Horse kokat ned från 20 till 16 liter och givit oss ett OG på 1074 vilket inte var alldeles för långt ifrån estimatet på 1077. Tillsammans med vår tre-liters förkultur på Muntons Ljusa och American Ale II fick vi till slut våra 19 liter.

Så fort kitteln var rengjord var det dags för vår APA I'm On A Boat. Till skillnad från DIPAn som hade First Wort Hopping hade denna brygd bara humle från 30 minuter och framåt. För att kompensera bristen på en ren bittergiv måste man då använda mer humle. Det klagar vi inte direkt på. 160 gram humle av sorterna Cascade, Amarillo och Nelson Sauvin hamnade i koket och när det var färdigt var det ett ordentligt humlelager i kitteln.

Här hade dock koket överträffat sig själv. Vi kokade ner till 20 liter (och säkert nån liter var då kvar i humlen) och hade passerat vårt estimerade OG på 1054 och landade istället på 1057. Så kan det gå. Även denna brygd fick American Ale II i sig, dock utan förkultur.

Dagen efter rapporterade Patrik att hästen bubblade, men inte båten, och eftersom Patrik skulle på tjänsteresa under söndagen fick vi ta nyckeln och hålla koll på den lille båten. Vid sista kontrollen på söndagen runt 21.30 bubblade det fortfarande inte i tunnan. Nästa kontroll skulle bli på måndag eftermiddag då Patrik var tillbaka och turligt nog var det positiva resultat. Det bubblade!

Igår, lördag, var det dags för omtappning inför torrhumlingen på tisdag. I'm On A Boat doftar helt suveränt och snart väntar 30g Amarillo och 30g Nelson Sauvin på den med. I'm On A Horse har aningens grövre torrhumling - 50g Centennial, 50g Simcoe och 75g Columbus. Hur detta slutar får vi se om ett par veckor!

Bryggprotokoll - I'm On A Horse - 19l:
Malt & Extraktgivare
6kg Marris Otter Pale Ale Malt
0.5kg Crystal Malt
0.5kg Carapils

Försockringsrast 66ºC - 60 minuter

Humle
30g Chinook 11,40% α-syra - 90 minuter (First Wort Hopping)
25g Simcoe 12,90% α-syra - 45 minuter
25g Columbus/Tomahawk 16,0% α-syra - 30 minuter
25g Simcoe 12,90% α-syra - 0 minuter
50g Centennial 11,50% α-syra - 0 minuter
50g Centennial 11,50% α-syra - Torrhumling, 4 dagar
75g Columbus/Tomahawk 16,0% α-syra - Torrhumling, 4 dagar
50g Simcoe 12,90% α-syra - Torrhumling, 4 dagar

Övrigt
Protafloc, Jästnäring

Jäsning
1 vecka primär - Wyeast 1272, American Ale II, 3 liter förkultur
1 vecka efterjäsning

OG 1074 - Slutvolym 16 (19) liter - 94 IBU

Bryggprotokoll - I'm On A Boat - 25l:
Malt & Extraktgivare
5.6kg Marris Otter Pale Ale Malt
0.4kg Caraaroma
0.25kg Crystal Malt

Försockringsrast 66ºC - 60 minuter

Humle
20g Cascade 6,30% α-syra - 30 minuter
20g Nelson Sauvin 13,0% α-syra - 30 minuter
15g Amarillo 9,40% α-syra - 10 minuter
15g Nelson Sauvin 13,0% α-syra - 10 minuter
30g Amarillo 9,40% α-syra - 1 minuter
30g Cascade 6,30% α-syra - 1 minuter
30g Nelson Sauvin 13,0% α-syra - 1 minuter
30g Nelson Sauvin 13,0% α-syra - Torrhumling, 4 dagar
40g Amarillo 9,40% α-syra - Torrhumling, 4 dagar

Övrigt
Protafloc, Jästnäring

Jäsning
1 vecka primär - Wyeast 1272, American Ale II
1 vecka efterjäsning

OG 1057 - Slutvolym 20 liter - 40 IBU

Deltagare: Patrik, Martin, Stefan, Victoria, Fredrik

Bilder:
Stefan och Patrik bemannar maltkrossen

700g nyinköpt humle

Smarta gänget - märker upp tunnorna!

Första dropparna, närmast är I'm On A Boat

Recirkulerat och vörthumling av I'm On A Horse har påbörjats

Till höger: This Horse Is On A Boat, ett ej genomfört koncept.

Det spilldes humle över refraktormetern

Humle! Mmmmmm.

Inga kommentarer: