söndag 15 november 2009

Julöl - Bryggning

Efter mycket om och men så fanns råvarorna för beställning på Humlegården. Tydligen var det fler än vi som skulle brygga julöl. Med julmusik och tomteluva så drogs det igång alldeles för tidigt på morgonen och 9 timmar senare stod två tunnor parkerade i källaren - 20,5l Jul-IPA och 20.5l Jul-Porter.

Recepten hade varit halvfärdiga nästan in i slutet och porter-receptet skrevs om inte en lång stund innan det var dags att krossa malten till den. Från början låg den den på rätt mastiga 7,7% men skrevs ned för att ha ett slutmål på ca 6,3%. Man vill ju inte bli onykter till julen. Nytt blir även att vi ska torrhumla för första gången. 75g (25g Cascade, 25g Chinook, 25g Centennial) ska i IPAn under de sista tre dagarna innan det är fyllningsdags.

Idag kändes det som om allt tog en ruskigt lång tid. Lakningen verkade dra ut i evigheter och uppvärmingstiderna kändes ruggigt långa. Att det sen blev att städa källarförrådet när bryggningen var klar pga den andra (!) spruckna flaskan av den belgiske jäveln var man allt annat än pigg.

Nåväl. IPAn blev ett roligt ihopkok av Belgisk Alemalt, Pilsnermalt, Crystalmalt och Pale Chocolate-malt tillsammans med en god dos humle av amerikanskt snitt: Cascade, Chinook och Centennial. Jästen var American Ale II som vi haft goda resultat med tidigare. Portern hade en Carnegie som utgångstanke och som jäst valde vi då självklart Ringwood Ale som man tidigare har kunnat läsa om i ett nummer av Hembryggaren. Här var det Pilsnermalt och Münchnermalt som var basen med 3-400g var av Pale Chocolate-, Crystal och Dark Crystal malt. Humlen var Tettnanger som valdes då vi hittade på Internet att det var från Tyskland Carnegie inhämtade sin humle.

Det som var gemensamt för båda ölen var julkryddningen. En burk enbär (ca 22g), 1 kanelstång, 8 nejlikor, 10g koriander och en bit ingefära fick följa med i varje kok. Dessvärre missade vi nästan ingefäran till IPAn så den fick bara följa med i 5 minuter istället för i 30 som planerat. Lite synd men sånt händer.

Temperaturerna under mäsken svajade lite men utbytet blev som det skulle och OG blev inte alls illa, 1060 för Portern (1065 var målet) och 1062 för IPAn (1058 var målet). Under hela bryggtiden spelades det Monopol på Wii vilket gav skrämmande nog nästan likadana känslor som att spela det "på riktigt".

Bilder:
Luvan var på plats.

Aningens för mörk för en IPA men så går det med chokladmalt.

Portern var behagligt brun och doftade trevligt.

Dagens sidoaktivitet: Monopol på Wii.

8 kommentarer:

Alexi sa...

Kan det vara världens första julöl som bryggts med tomteluva?

Pierre sa...

Monopol will wii är rätt roligt förutom att man måste se den där jäkla gubben springa omkring och säga tråkiga kommentarer så fort man slagit tärningarna. Drar ut på tiden.

Alexi sa...

Vad är det satt för jästid?

Jonte sa...

Låter som det kan bli smaskigt! :)

Martin sa...

@Alexi: 3 veckor

Anonym sa...

Hej! Tycker ert IPA-recept låter fantastiskt intressant! Är det någonting ni skulle kunna tänka er att dela, eller har det gått och blivit en affärshemlighet? :) Alternativt om ni har koll på någon annan julig IPA? Vore tacksam för tips i så fall!

Martin sa...

I grova drag för 20l:

Pale Ale Malt 87%
Crystal Malt 8%
Pale Chocolate Malt 5%

Försockringsrast 66 grader, 60 minuter

Kok 60 minuter

Humle
Chinook 1g/l @ 60 min
Centennial 0.75g/l @ 45 min
Centennial 1.25g/l @ 30 min
Cascade 1.25g/l @ 5 min

Chinook 1.25g/l @ Dryhop 3d
Centennial 1.25g/l @ Dryhop 3d
Cascade 1.25g/l @ Dryhop 3d

Kryddblanddning @ 5 min:
1 burk enbär, lätt stötta
1 krm ingefära, torkat pulver
1 kanelstång
10g korianderfrön, krossade
1st nejlikor

OG 1.062, FG 1.015, 60 IBU

Modifiera fritt efter behag.

Sebastian sa...

Strålande! Superstort tack för svaret :)