Gårdagen var en hektisk dag efter en hektisk helg. Martin och Victoria hade besökt två ölprovningar, en arrangerad av Fredrik och en av Anders. Så på söndagen skulle man ju självklart brygga öl också.
Christian O, Victoria och Martin skulle ge sig på att göra 20 liter av en uppdatering av Raus IPA samt sätta den blivande "Kiwilambicen" på sekundärjäsning innan Christian gav sig av på Road Trip i USA!
Alla var sena och sega på morgonen så det var inte förrens runt 11.30 som Christan dök upp hemma hos Martin och Victoria. Då hade vattnet redan börjat koka och det var dags att montera maltkrossen och börja väga upp malt. Vi valde att väga upp malt, ca ett kg i taget och skriva ned exakt vikt för att sedan summera. Efter 4 uppvägningar var vi uppe i ca 4100g och det var inte kilot kvar i 5kgs påsen från Weyermann. Totalt var det 4446g malt i påsen! Shit!
Efter lite snabbt rotande i påsen med "överbliven" malt hittade vi en påse med Marris Otter Pale Ale malt och vägde upp. 449g fanns kvar och det gav oss en slutgiltig vikt på 4895g, bara dryga hektot ifrån målvikten. Receptet korrigerades i BeerSmith och vi fortsatte.
Redan här vill vi ge en stor eloge till Svante på Humlegården som tidigare assisterat oss då vi beställt fel och svarat på frågor om råvaror och inventarier. Vi hade redan dagen innan haft mailkonversation om vår Brettanomyces-jäst och när vi svarade på sista mailet direkt efter bryggningen nämnde vi viktmissen i påsen. Sådan differens var inte tolererbar tyckte Svante och idag skickades en kompensation på en ny 5kgs (för-vägd) påse malt till oss. Snacka om kundservice! Tack Svante!
Nåväl, när vi ändå höll på att rota i receptet så tog vi valet att byta ut de 600g Caravienne som vi tidigare haft mot lika mycket Cara-pils vilket vi hade i Bubkan. On with the show!
17 liter (aningens för mycket) 72-gradigt vatten hades ner i den krossade malten och vi landade på ca 67 grader, en grad över de planerade 66. Däromkring höll det sig rätt bra med toppar på 68,5 och bottnar på 65,5 när vi rörde om i kärlet och efter timmen började vi med att laka ur.
Samtidigt hade vi burit upp tunnan med det som ska bli vår "Kiwilambic" för sekundärjäsning som vi passade på att fixa när vi lakade. Vi slangade över den med hävert till en rengjord tunna och passade samtidigt på att fylla en 33cls flaska (som vi ska öppna om en massa månader) och mätglaset. FG var redan efter 7 veckor på 1006 vilket innebär en styrka på ca 5%. Färgen var väldigt ljusgul och smaken hade en begynnande syrlighet i sig. Om 6 månader till på tunna och ytterligare ett par veckor på flaska kanske vi har nåt roligt. Brettanomyces-slurryn hälldes i och redan efter en halvtimme började det bubbla i tunnan.
Vi detta laget hade vi lakat ut de 23 liter vi skulle ha enligt receptet för att på SG på 1018 så var vi bara 1022 varpå vi fortsatte i omgångar om ca 1 liter att laka ur. När vi kom till 25 liter och vi fortfarande stod på 1022 vid 20 graders vört så avbröt vi och påbörjade koket.
När den tredje Harry Potter-filmen kommit igång var det dags för första humlegiven med Simcoe i entimmes-koket. Därefter följde det en massa humle vid 45, 55 och 59 minuter innan vi raskt kylde ner det till jästemperatur. Kanske bör nämnas att vi tyckte jästen inte tagit sig. Förpackningen hade bara expanderat någon centimeter men det var väl inte så mycket vi kunder göra åt det. Vi pitchade i jästen i den silade ölen och slog igen locket. Nu upptäckte Victoria att det var två näringslösningar i Activator-paketet och bara en hade gått sönder!
Vi slet snabbt upp paketet, desinficerade påse och sax igen och klippte av hörnet och hade i den sista näringslösningen i tunnan och skakade om rejält! Nu har vi lärt oss något. Har förpackningen inte expanderat till fullo inom ett par timmar är inte båda påsarna spruckna.
Innan vi avslutade för dagen bar vi ned de båda tunnorna till den 19-gradiga källaren där IPAn ska stå i två veckor och om 3 månader blir det Kiwi i den andra! Så här dagen efter stod båda tunnorna i källaren och kommunicerade med varandra genom lagom högljuddt bubblande.
Bilder:
18 timmar sedan
2 kommentarer:
Kul med buteljeringen! Hur förvarar ni flaskorna efter rengöringen för att undvika att partiklar kommer in(om de inte ska fyllas på direkt samma dag alltså).
Vi rengör enligt ett hopkok av metoder vi fått info om.
Först får flaskorna en ursköljning och kanske en utvärtes diskning om det finns limrester och dyl på dem. Sedan blir det bad i en tunna med jodofor några minuter så de desinfeceras ordentligt. Därefter sköljer vi flaskorna ordentligt invändigt och utvändigt med kallt vatten innan vi täcker mynning och topp i ugnsfolie.
Sedan får flaskorna baka ca 40 minuter i 130-140 grader i ugnen tills resterande vatten och kondens försvunnit. Ibland åker en gummisnodd på runt folien i efterhand.
Skicka en kommentar