Efter ca 2,5 veckors jäsning var det till slut dags att tappa upp Raus IPA v1.0 på flaskor. Strax efter kl 20 på onsdagskvällen stod jag och Victoria utanför Fredriks dörr för att hämta rengöringsutrustning, hydrometer och en extra tunna.
Väl hemma skulle jag visa Victoria hur AutoSiphonen fungerade. Efter demonstrationen var det dags för rengöring och då råkade jag bryta av ca 4cm av den sluttande delen på den. Attans!
Turligt nog var det inget som påverkade funktionaliteten och när alla redskap och tunnan var rengjorda var det dags att slanga ned ölen i tunnan med sockerlagen som kokats tidigare.
Mätröret fylldes och vårt FG mättes. Det hade jäst ut till hela 1006 vilket med vårt OG på 1056 ger en rätt kraftig alkoholstyrka på 6.5%. Vid provsmakningen kändes en distinkt men inte alls påträngande bitterhet som sakta smög sig bakåt i gomen. Doften hade som förväntat avtagit en del sen de första jäsningsdagarna men det var fortfarande den friska doft som man förväntar sig av en amerikansk IPA. Kall och kolsyrad lär denna smaka riktigt bra!
Totalt fick vi ut 7,5l (15 flaskor) som nu ska stå och få bygga upp kolsyra i ca en vecka innan det är dags att smaka på den färdiga produkten. Hoppas att vi lyckas få lite mer kolsyra och skum än APAn bara.
2 veckor sedan
1 kommentar:
Trevligt. Det blev klart tillslut! Ser fin ut.
Skicka en kommentar