måndag 20 april 2009

Fyllning - Afternoon Bitter och Steinbock

Igår var det då till slut att tappa upp de litrarna som stått och jäst hemma hos Christan O under fem veckor. Denna gång var det bara Patrik som inte kunde delta fysiskt men Martin gjorde sitt bästa för att hålla sig borta från Christians kök genom att vara förkyld och se på film i hans vardagsrum istället.

Tappningen gick snabbt och effektivt. När vi tappade upp Raus APA och Ingen Blonde tog det ca 4 timmar men denna gång var det färdigt på lite mer än 2 timmar. Vi blir bättre på det här.

20,5 liter Afternoon Bitter (OG1062, FG1010, ABV 6,9%) och 18,5 liter Steinbock (OG1045, FG1012, ABV 4,4% ) tappades på halvlitersflaskor. Bittern blev alltså avsevärt starkare än planerat och Weizenbocken blev nog inte så mycket bockig.

Effektiv fyllning och kapsylering

Vi kan även meddela att Martin och Victorias 7,5l IPA har blivit 7 liter. En flaska sprack vid kolsyrebildandet vilket innebar en fuktig handduk och en massa moppande. Vi hoppas det var fabrikationsfel på flaskan och att övriga flaskor klarar sig.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Första flasksprängingen :-)

Jag ställer mina flaskor i badrummet de första 10-14 dagarna ifall det är ngn mikrospricka som man inte sett i ngn flaska. Då är det bara att skälj amed duschslangen om det exploderat, samt att ingen (läs katt eller barn) går där som drar runt eventuella glasskärvor.

Blir törstig när jag läser era bryggbeskrivningar... keep up the good work!

/Lunken

Alexi sa...

Såg att jag har en spricka i en av mina flaskor... Går den att rädda eller skal ljag tömma den innan en eventuell explosion?

Martin sa...

@Alexi: Vilken sort är det? Bitter har mindre mängd sockerlag i sig (om jag inte har fel).

Jag tror att en av orsakerna att vår flaska gick sönder var att jag inte exakt mätt upp rätt sockermängd (läs för mycket) till kolsyresättningen.
Låt flaskorna vila i badrummet där det inte skadar nåt ifall den spricker. Markera även ut flaskan på nåt speciellt sätt.

Anonym sa...

Tappa om flaskan. Ju längre du väntar desto större blir smällen.

Använd endast returglas då de är av tjockare gods. När ni köper lättöl eller mörka 33 cl på systemet så välj nya returglas. Bra att ha till SM om inte annat.

Ang lite för mycket socker... veteöl ska ha ca 4 koldioxidekvivalenter medan vanliga ales kanske 2. Så flaskor skall alltså hålla för dubbelt tryck vilket gör att man brukar ha marginal med sockerhalten om man gör ales.