torsdag 30 januari 2014

Stora Hembryggaredagen 2014

Så var det Stora Hembryggardagen igen och vi bryggde traditionsenligt även detta år. Denna gång var det ett ganska litet gäng som bryggde då vissa var bortresta och vissa helt enkelt inte kunde. Men att vi var få stoppar inte en tradition. Lika traditionsenligt bryggde vi en ny variant av vår Ingen Blonde. Och för den andra ölen höll vi oss till det belgiska och bryggde en brune.

För dom som inte vet, är Stora Hembryggardagen ett arrangemang som Sveriges Hembryggarförening (SHBF) uppmuntrar. Tanken är att man skall sprida hembryggandet genom att bjuda in vänner och bekanta eller bara brygga för sig själv vid samma tillfälle. SHBF tar fram ett recept som alla kan brygga och så kan man kanske jämföra sitt resultat och i år var receptet på en Saison. Vi ignorerade detta med det gemensamma receptet och bryggde våra egna bryggder istället.

Ingen blonde, det är version 6 som bryggdes i år, är en av vår standardöl och långkörare. Vi har varje år ändrat lite i receptet för att se vad vi kan göra bättre. I år var förändringarna lite större och man kan kanske fråga sig om det är en utveckling av samma öl eller en ny öl. Vi ändrade lite på maltsammansättningen, bytte humlen och återtog ingefäran efter ett par års uppehåll. Det som har gäckat oss tidigare år är att denna öl varit jätte fräsch och god en månad efter bryggning men redan efter 2-3 månader har den börjat tappa och blivit trött och tråkig. Vi har ändrat lite här och var och det är nog inte det systematiska sättet för att förbättra ett recept men vi gör så ändå.

Valen blev lite beroende på vad vi hade hemma och lite på vad vi gillar. Saaz och Hercules är två humlesorter som mycket väl kan ingå i en belgisk öl och det var dessa vi hade hemma och i precis lagom mängd så, så fick det bli. Carabelge var också ny i receptet och det är en god malt som vi gärna har i denna typ av öl och det passade bra mot den brune.

Brunen är en öl som Fredrik i gänget har experimenterat fram i ett gäng bryggningar under våren och sommaren 2013 som en del i att ta fram en öl till en släktings bröllop. Under denna process testades med olika jäst samt olika malt- och humlekompositioner.  Allt detta och lite egen erfarenhet har landat i en bra och balanserad brune.

Till bryggdagen hade vi hintat på Facebook om att vi bryggde och om någon ville komma och kolla så var dom välkomna, men tyvärr kom det ingen. Men vi tre som bryggde hade trevlig ändå och skålade vår hembryggarskål vid 12-slaget som brukligt är. Annars kan man nog säga att detta var den effektivaste och precisaste bryggning vi någonsin genomfört. Vi var klara en bra stund innan vi brukar och varje siffra vi hade prickade vi, och allt detta utan stress och galenskaper. Jag sa nyss att vi hade prickat varje siffra rätt och det var i och för sant men först efter vi hade spätt brunen lite då vi kokat bort för mycket.

Bang Bang Brune - 24l - Brygd 119
Malt & Extraktgivare
2,20kg Pilsner malt, Weyermann (41,50%)
2,13kg Munchnermalt, Weyermann (40,08%)
0,42kg Carabelge, Weyermann (8,00%)
0,16kg Special B (3,00%)
0,32kg Mörk Candisirap 250ml (6,12%)
0,07kg Pale Chocolate TF (1,30%)

Försockringsrast 68ºC - 60 minuter

Koktid - 60 minuter

Humle
30g Styrian Golding (kottar) 5% α-syra - 60 minuter
30g Styrian Golding (kottar) 5% α-syra - 22 minuter
30g Styrian Golding (kottar) 5% α-syra - 7 minuter

Jäsning
21 dagar primär - Wyeast #1214 Belgian Abbey

OG 1,055 - FG X,XXX - ABV X,X% - 26 IBU - 47 EBC

Ingen Blonde – Fake Russian Fjortis Edition - 23l - Brygd 120
Malt & Extraktgivare
5,4kg Pilsner Malt (90%)
0,36kg Carabelge (6%)
0,24kg Råsocker (4%)

Försockringsrast 66ºC - 75 minuter

Koktid - 60 minuter

Humle
9,5g Hercules (pellets) 17% α-syra - 60 minuter
17,6g Saaz (pellets) 3,5% α-syra - 20 minuter
19,8g Saaz (pellets) 3,2% α-syra - 10 minuter

Jäsning
21 dagar primär - Wyeast #3522 Belgian Ardennes

OG 1,063 - FG X,XXX - ABV X,X% - 27 IBU - 11 EBC


Bryggare: Kristoffer, Patrik, Fredrik

Bryggdatum
2014-01-25

Till båda ölen hade vi förberett med förkultur för att inte överanstränga jästen för mycket
Fredrik sysslar inte bedjande utan noggrann kontroll av lakhastigheten
Hembryggarskålen
Dagens lunch spagetti med sås
På bilden syns också vår sedvanliga bryggarbulle
Ny-gammal TV gör att vårt slappande under kok o.dy blir njutningsfullare
Kylning
Dagen avslutas med öl på bland annat Bishops med vår vän Jonas

Inga kommentarer: