onsdag 8 januari 2014

Den stora bryggarhelgen 2014

OBS! blogginlägget innehåller information om öl till domartävlingen i SM, så personer som skall döma bör inte läsa vidare.

Det är ytterligare en långhelg och HBG2 satsar fullt ut. Denna helg stod fyra öl på programmet eller kanske tre, lite på hur man definierar det. Vi hade ett gäng viktiga mål med helgen, att brygga SM-öl, att brygga ytterligare en jubileumsöl, att socialisera med våra grannar och slutligen att själva ha trevligt.

Ölen som bryggdes denna helg var en klassisk ipa, en svart ipa samt två satser av pils (där av frågan om tre eller fyra öl). De öl som skall delta i SM är en pilsner och en klassik ipa. Den svarta ipan är till jubiléet och den andra pilsnern är till oss själva.

Vad är det då för öl, förutom den information som redan getts? Jo pilsnern, Pilsnergubbens pils, är en tysk pilsner inspirerad av den nordtyska stilen, torr, besk och väldigt ren smak. Denna typ är en favorit hos flera av oss i bryggargänget och då kanske främst Jever. Vi har tidigare gjort ett par försök med denna öl och nu kände vi oss redo att tävla med den. Ölen är tysk rakt igenom och vi håller receptet enkelt och klassikt även om humlen komplicerades lite av att vi hade två olika styrka på alfan på en av sorterna. Även mäskschemat är lite jobbkrävande då det är ett trestegsschema och det ställer ju alltid krav på en bryggare som jobbar med tunna i tunna. Vi kommer troligen blanda satserna efter jäsning för att få ett jämnare resultat, där av en eller två öl.

Nästa öl, den klassiska ipan, döpt till Elephant riders. Det är en öl som Martin gått och grunnat på ett litet tag. Klassisk ipa i detta fall är i enlighet med vad som bryggdes i Burton up on Trent i mitten av 1800-talet. Inspirationen kommer från boken IPA: Brewing Techniques, Recipes and the Evolution of India Pale Ale av Mitch Steele. Vi tycker det kan vara kul att se om vi kunde återskapa vad som en gång var. Vi har dock fått förenkla lite och då främst gällande lagringen då den helt enkelt inte kommer hinnas med. Men vi har inte heller lekt med vattenbehandling vilket kanske borde varit på sin plats då Burton har väldigt hårt vatten och det har inte vi. För att få till känslan av äldre dagars öl skall vi lagra en del av tiden på ekspån och vi kommer göra en sekundärjäsning med brettanomyces. Sekundären är till för att jäsa ut verkligen så mycket socker som möjligt samt att ge en liten annan smakprofil som kan tänkas ha funnits förr så det inte var samma koll på jäststammar och renlighet.

Den sista ölen som bryggdes är som sagt tänkt att serveras på vårt jubileum i februari. Först var det tänkt att vi skulle göra oss en lättdrucken apa eller en ipa men vi fick lite inspiration och lär det bli en svart ipa. Dock kvarstår tanken att det skall vara relativt lättdrucket så receptet är ganska enkelt. Vi har bryggt och testat lite runt denna ölstil och känner att vi ganska väl kan få till det vi ville med den.

Men att ta fram recept och koncept är ju inte allt. Ölen skall ju bryggas också och i det sammanhanget är det vissa saker man kan styra och vissa som bara händer. Under denna bryggning var det främst ett fenomen som man inte tänker så mycket på som inträffade. Under lördagens pilsnerbryggning gick strömmen men det var inte vår utrustning som slog ut våra egna proppar utan hela området med 9000 abonnenter. Detta inträffade när vi satt och kylde den ena satsen och förutom att det blev rejält mörkt påverkades den inte. Men den andra satsen hade ungefär 20 minuter kvar på koket och hur tänker man då? Vi resonerade att i ett par minuter var temperaturen god nog för att kallas kok och sedan fick vi lägga på ett par minuter i total koktid. Och efter knappt 10 minuter kom strömmen tillbaka, mycket glädje i bryggargänget. Men 5 minuter senare gick strömmen igen och svärandet var omfattande bland HBG2s medlemmar. Men denna gång kom strömmen tillbaka efter knappt 5 minuter. Det är ju inte mycket man kan göra vid sådana här tillfällen.
Under lördagens bryggning passade vi även på att bekanta oss och göra oss bekanta med resten av folket i huset. Vi hade bjudit in till ett litet öppet hus för att visa vilka vi var och vad vi sysslade med. Det var ett par personer som dök upp och vi bjöd på lite porter och tyckte detta var mycket trevlig och det verkade även gästerna tycka.

Tur som var, var söndagens bryggning mycket mindre händelserik. Där gick det nog helt som det skulle och vi kunde ägna oss åt att titta på Futurama och annat på tv. Futurama är, som traditionen bjuder, inspiration till namnet på den svarta ipan.

Nedan är recepten skrivna men formaterade med vit text för att inte domare skall luras att se. Markera texten så framträder den fint.

Malt & Extraktgivare – Pilsnergubbens pils III – 20l+21l – Brygd 116 a/b
4,18kg Premium pilsnermalt (95%)
0,22kg Carapils (5%)

Proteinrast 52ºC - 20 minuter
Försockringsrast 62ºC - 50 minuter
Försockringsrast 72ºC - 15 minuter

Koktid - 80 minuter

Humle
9,8g Herkules (pellets) 17% α-syra - 80 minuter
12,4g Hallertauer Mittelfrüher (kottar) 4,4% α-syra - 20 minuter
50g Hallertauer Mittelfrüher (kottar) 2,9% α-syra - 20 minuter
12,4g Hallertauer Mittelfrüher (kottar) 4,4% α-syra - 5 minuter
50g Hallertauer Mittelfrüher (kottar) 2,9% α-syra - 5 minuter

Jäsning
4 veckor primär - White labs German Lager WLP830
1 vecka diacetylrast

OG 1.047 - FG 1.0XX - ABV X.X% - 39,5 IBU - 5 EBC


Malt & Extraktgivare – Elephant riders IPA – 22l – Brygd 117
7,04kg Pale Ale Malt (100%)

Försockringsrast 65ºC - 90 minuter

Koktid - 90 minuter

Humle
55g East Kent Goldings (pellets) 6,5% α-syra - 90 minuter
44g East Kent Goldings (pellets) 6,5% α-syra - 20 minuter
44g East Kent Goldings (pellets) 6,5% α-syra - 10 minuter
66g East Kent Goldings (pellets) 6,5% α-syra – Whirlpool
99g East Kent Goldings (pellets) 6,5% α-syra – Torrhumling

Jäsning
1,5 vecka primär - Wyeast #1968 London ESB
5 veckor sekundär – White labs WLP645 Brettanomyces claussenii
omtappning + torrhumling + ekspån

OG 1.066 - FG 1.0XX - ABV X.X% - 70 IBU – 11 EBC

 
Malt & Extraktgivare – Lord Nibbler Black IPA - 22l - Brygd 118
4,09kg Pale Ale Malt (89%)
0,38kg Carafa III special (7%)
0,22kg Dark Crystal Malt (4%)

Försockringsrast 65ºC - 60 minuter

Koktid - 90 minuter

Humle
4,4g Simcoe (pellets) 12,9% α-syra - 60 minuter
44g Simcoe (pellets) 12.9% α-syra - 15 minuter
22g Cascade (pellets) 6.6% α-syra - 10 minuter
33g Cascade (pellets) 6.6% α-syra - 5 minuter
66g Amarillo (kottar) 6,6% α-syra - Torrhumling 4 dagar

Jäsning
10 dagar primär - Wyeast #1056 American Ale
4 dagar omtappning + torrhumling

OG 1.059 - FG 1.0XX - ABV X,X% - 57 IBU - 65 EBC

Bryggare: Patrik, Martin, Vicky, Kristoffer, Fredrik

Lite städning var på sin plats då vi räknade med gäster samt att det fanns behov

Martin för protokoll på white boarden

Bryggare på rad för intag av lunch och för att inte blockera tv för varandra

Mycket ånga blir det när det kokar för fullt
Humle, humle, humle

Slappande mellan momenten hör till

En välförtjänt bit mat samt öl på Bishops efter en lång bryggarhelg

Inga kommentarer: