måndag 4 november 2013

Bryggning - Mümsigator Dubbelbock

Att brygga saker i höstmörkret inför vintern inspirerar till lite kraftigare mörka drycker. Inte nog med det, det inspirerar även till att bygga på sina bryggarfärdigheter. Denna gång hade inspirationen nått dubbelt så långt till en dubbelbock.

Var ifrån får man idén till att brygga en sådan då. Jo från en massa olika håll men denna gång kanske främst från en inhandlad bryggd och en receptsamling. Brygden som inspirerade är Andechser Doppelbock Dunkel. Vi gjorde nämligen i somras en liten runda ner till Puttgarden för att handla öl. Men till skillnad från i princip alla andra dryckesinköpare som gör denna runda var det inte billig Mariestad och Sofiero som lockade utan äkta tysk öl och som bonus tyska returflaskor som vi ju gärna använder i vår verksamhet. En av ölen som inhandlade var just Andechser Doppelbock Dunkel, en mycket bra balanserad men ändå kraftig dubbelbock. Den andra inspirationen införskaffades också i somras och det var ”The ultimate almanac of world beer recipes” inhandlad på Wayerman i Bamberg. I boken fanns ju givetvis ett recept på en dubbelbock som såg intressant ut.

Men att läsa ett recept är ju inte detsamma som att brygga det. Receptet i som jag läst var mäkta omständigt med trestegsdekoktion och skulle ta en halv evighet att brygga. Så receptet förenklades något och blev till en tvåstegsdekoktion istället och kanske inte lika långa sådana steg. Även malt och humle gjordes om så att det blev ett ganska malttungt recept som sig bör med en så här öl. Hela sex sorters malt fick gå ner i mäsken och det kanske en del tycker låter lite häftigt men så fick det bli. Vi ville ha så mycket olika maltsmaker med och då blev det så.

Men varför dekoktion? Jo, det är tradition och det räcker väl som orsak. Men annars är det ett sätt att göra stegmäskning när man inte kan värma direkt på mäskkärlet och tycker sig redan ha för mycket vätska och malt däri för att göra stegmäskning genom vanlig infusion. Detta är säkert en del av orsaken varför metoden uppkom. Vi intalar oss också att det kan ge lite andra smaker och höjd effektivitet, vilket ju kan vara bra när man skall göra en stark dryck.

Hur gick då detta avancerade bryggande? Jo till att börja med var svårigheten att hitta en dag att göra det eftersom vi räknade med en lååång bryggning. Innan hade jag beräknat att varje dekoktionssteg skull ta bortåt en timme och hela mäsktiden skulle då bli tre timmar lång, och det stämde nog ganska bra. Men tid hittades en fredag genom att gå och brygga vid lunch, en bra lösning då man ju ändå inte gör så mycket nytta på fredagseftermiddagar. Väl på plats blev det till att som vanligt värma vatten och krossa malt, och mycket malt blir det. När väl proteinrasten var igång och första steget i dekoktionen närmade sig blir man lite nevös. Men det gick helt strålande temperaturberäkningarna och förmågan att hålla temperaturerna på de olika graderna gick över förväntan även om det tog så lång tid som det gjorde. Det jobbigaste var det ständiga rörandet i grytan för att inte bränna fast i botten men samtidigt var man lycklig över att ha bra kräm i plattan så uppvärmningen i de olika stegen gick snabbt.

Till slut hade fått högre extraktvärde innan kok än vi skulle ha men då vi inte kokade bort så mycket vätska som vi innan beräknat hamnade OG lite under vad receptet sade men vi får mer dryck. Som jäst hade valt Wyeast Bavarian Lager som på beskrivningen verkade lovande. Jästen hade fått växa till sig ett par dagar för att klara volymen och OGt.

Malt & Extraktgivare – Mümsigator – 22l
3,16kg Pilsner Malt
2,77kg Münchner Malt
1,00kg Carahell
0,47kg Caramunich II
0,40kg Caraaroma
0,08kg Carafa I special

Proteinrast 52oC – 20min
Dekoktion 1: 7,1l – 72oC i 10min – kokas i 10min återförs till försockringsrast 64oC – 20min
Dekoktion 2: 7,0l – 72oC i 10min – kokas i 10min återförs till försockringsrast 72oC – 20min

Koktid - 90 minuter

Humle
15g Hallertau Herkules (pellets) 17% a-syra - 60 minuter
20g Hallertauer Mittelfrüher 4,4% α-syra - 20 minuter
22g Hallertauer Mittelfrüher 4,4% α-syra - 7 minuter

Övrigt
Protafloc, Jästnäring

Jäsning
3 veckor primär - Wyeast #2206 Bavarian Lager
1 vecka diacetylrast

OG 1.075 - 33 IBU - 56 EBC -  FG 1.0XX - ABV X,X%

Bryggdatum
2013-11-01

Deltagare:

Patrik, Fredrik
Det är lite kladdigt med dekoktion.
Vår bryggarpaddel har aldrig använts så här mycket.
Bryggare och inspiration för och under bryggningen.
Ordentligt kok på malten, det såg ut som köttfärssås.

Mycket rörande blir det.


Långsam lakning ingick i receptet 3minuter per liter

Inventering av humlen under lite dötid.

Lite vilt diskande gjorde att ett gammalt mode från våra tidiga bryggningar kom tillbaka.
Nästan färdig produkt, bara jästen gör sitt nu.

Inga kommentarer: