fredag 8 februari 2013

Stora Hembryggardagen 2013 (!DT-öl, SM 2013!)

!Innehåller information om öl som deltar i domartävlingen på SM!

Sista lördagen i Januari var det som de flesta hembryggare känner till den Stora Hembryggardagen och som vanligt var det dags att brygga vår Ingen Blonde och nåt mer.

Det som var "nåt mer" var vår mörka tjeckiska lager Der Prozeß som vi bryggde tidigare under hösten med. Varför brygga den igen så nära inpå varandra? Jo, först och främst var den god, men planen är att vi till detta år ska delta på SM i Folkets Val med just den. Lagerklassen är procentuellt sett liten på det stora hela, men varje år stöter vi på sjukt bra lageröl och det om något har triggat oss att vilja brygga lager.

Varför då till SM? Feedbacken, och speciellt möjligheten av feedback från erfarna lagerbryggare, är något vi känner hade varit riktigt nyttigt att få. Ales i olika former har vi bryggt över 80 st nu men bara 3 lager tidigare (TURA, Pilsnergubbens Pils, och just Der Prozeß). Redan nu har vi lärt oss en del hur vi ska gå till väga processmässigt men att kunna omsätta det i bra öl, ja det återstår att se.

Der Prozeß har sedan förra bryggningen fått tre små ändringar som diskuterades kring på vår Stora Städdag vi hade i Januari. Nästan alla i föreningen kunde delta och tillsammans med typdeffen smakade vi brygden och diskuterade dess framtid. Följande ändrades:
1. Mindre humle sent i koket.
2. Lite mer rostad malt, från 0.5% till 1% av den totala maltmängden
3. Lite mer kropp.
4. Kortare diacetylrast.

Ingen Blonde, som nu för andra året i rad saknar ingefära, fick nästan inga förändringar alls. Vi beslutade att göra en liten jästpropagering till den detta året. Tidigare har vi tillsatt en smackpack och sen fick det vara så, men vi tror att vi kan ha stressat jästen lite väl mycket tidigare även om belgisk jäst gillar att bli underpitchad. Annars var den stora förändringen att vi detta året jobbat med receptet i vårt Excelark istället för Beersmith och på så vis haft mer kontroll på siffrorna i de olika stegen. Förhoppningsvis leder iad dessa små förändringar av ölet till längre hållbarhet av den.

Det har de senaste åren varit just den ölens stora problem. Den är helt suverän de första 2-3 månaderna, sedan dalar den nedåt snabbare  än fort. Charles Cassino fick smaka på den förra året, en gång i början av Mars och sedan dagen innan SM i slutet av Maj. Han var förvånad att det ens var samma öl han drack. Så, ja, det där vill vi ju lösa.

Kanske lite väl sent gjorde vi vår beställning av en ruskig massa malt och annat från BeerEquipment och tack och lov så kunde Pierre leverera beställning till lokalen. Det var dryga 60 kilo malt i olika former! På torsdagen var Martin i lokalen och gjorde två vörter för jästpropagering och Fredrik var förbi på fredagen och skakade om dem ordentligt igen. Det är dags att bygga ett par magnetomrörare.

Bryggdagen inleddes med den sedvanliga promenaden till lokalen genom ett vintrigt Jordbrodalen efter inköp av den så viktiga bryggarbullen. Fredrik hade dykt upp lite i förtid och hade redan fått igång vatten på värmning och sen var det bara att köra igång!

När väl mäsken var igång för båda bryggningarna inledde vi föreningens årsmöte! Som förening måste man ha ett sådant och majoriteten av oss har en bra vana av just möten då vi har nog för många års ideellt engagemang i föreningar och styrelser bakom oss. 38 minuter efter mötets start var vi klara och hade beslutat om ekonomi, val av styrelse samt nog det viktigaste - investeringsplan.

Våra största kommande investeringar är att dra om elen i lokalen, eller rättare sagt, förändra vår trefas till tre stycken 16A enfas. På så vis kan vi komplettera med doppvärmare för att snabbare få rullande kok. Sedan kan vi i framtiden utöka till 3.2kW-plattor på dedikerade faser!
Sedan ska vi se över om vi hinner, och vad det kostar, att bygga ihop en snygg fatölsanläggning som vi kan ha på SM m.m. Sedan var klockan nästan 12 och vi tog den traditionella hembryggarskålen.

Ju mer bryggdagen fortgick desto fler bekanta trillade in i lokalen för att se vad vi sysslade med och när bryggdagen var avslutade så stod vi där, lagom trötta, men glada och två trevliga öl i jästunnorna!

Bryggprotokoll - Ingen Blonde V (markera text för att se protokoll)
Malt & Extraktgivare
5.57kg Pilsnermalt
0.22kg Caravienna
0.26kg Ljust Kandisocker

Försockringsrast 67ºC - 75 minuter

Koktid - 60 minuter

Humle
11g Magnum (pellets) 14.6% a-syra - 60 minuter
4g Aurora (kottar) 8.5% a-syra - 20 minuter
4g Styrian Goldings Bobek (pellets) 5.5% a-syra - 20 minuter
4g Aurora (kottar) 8.5% a-syra - 5 minuter
4g Styrian Goldings Bobek (pellets) 5.5% a-syra - 5 minuter

Övrigt
Protafloc, Jästnäring

Jäsning
21 dagar primär - Wyeast #3522 Belgian Ardennes

OG 1.110 - 24 IBU - 11 EBC

Bryggprotokoll - Der Prozeß - 21 liter (markera text för att se protokoll)
Malt & Extraktgivare
2.81 kg Pilsnermalt
1.28 kg Münchnermalt
0.43 kg Dark Crystal Malt
0.18 kg Pale Chocolate Malt
0.05 kg Rostat Korn

Försockringsrast 69ºC - 90 minuter
Koktid - 60 minuter

Humle
40g Saaz 3.50% a-syra - 60 minuter
20g Saaz 3.50% a-syra - 22 minuter

Övrigt
Protafloc, Jästnäring

Jäsning
21 dagar primär - Wyeast #2278 Czech Pils

OG 1050 - 27 IBU - 43 EBC

Bryggdatum
2013-01-26

Deltagare
Martin, Victoria, Niklas, Kristoffer, Fredrik, Patrik 

Bilder
Promenad i Jordbrodalen
Maltvägning på G

Inspektion av propageringarna
Årsmötet inleds av ordförande Martin
Lakningen övervakas
Snygg drav från Der Prozeß
Hembrygder från Rüdbrygger testades
Övervakning av koket
Grisfoder

1 kommentar:

Fear Wolf Brewery sa...

Tänker ni brygga större volymer nu när vi får tillgång till mer el/kraft?
/Peter