söndag 20 januari 2013

Bryggning - Direktörns Imperial Stout och Sekreterarens Stout

Under slutet av sommaren diskuterades det att det var dags att brygga nåt stort och starkt igen och det var en Imperial Stout vi pratade om.
Från och till togs ämnet upp, hur ska vi göra, hur stark ska den bli, vad ska den ha för karaktär. Vi enades om att det skulle bli den starkaste ölen vi någonsin bryggt, mest för att se vad vi kunde göra.

Hittills har vi hamnat på 10% med några öl så hur kan vi toppa det och samtidigt få ut lite volym? Jo, vi gör två öl!
Det kanske inte lät logiskt men såhär var tanken:
1. Skapa ett recept för en "vanlig" imperial stout.
2. Brygg två batcher av den samtidigt och laka ut i två omgångar.
3. Första halvan av utlakad vört blir basen till den starkare ölen, andra halvan till en lättare öl.
4. ???
5. Profit.

Lättare sagt än gjort? Självklart.

För att kanske runda av smakerna i den stora ölen, Direktörns Imperial Stout, föreslog Kristoffer att vi gjorde en tillsats av vanilj som fått ligga i bourbon i en vecka. Medan vi ändå var inne på det så kanske det kan bli bra att slänga i lite ekspån med.
Humlingen i Direktörn och den lättare öl, Sekreterarens Stout, skulle vara brittisk men hur räknar man egentligen ut i förväg hur man ska humla nåt som bryggs på det här sättet.

Det fick bli on-the-fly-beräkningar under bryggdagen så det var bara att släpa med sig datorn kom vi fram till. Ett basrecept skapades och två kopior gjordes som vi kunde beräkna humlen på och bryggdagen sattes till 29/12!

Sen visade det sig att Stefan hade bokat in Den Stora Nördprovningen (eller Dunderölsprovning 2012 som de själva kallar det) i brygglokalen samma datum. Nåväl, de får väl hålla sig ur vägen och dricka öl medan vi brygger...

Dagarna innan förbereder Niklas och Kristoffer 2st rediga propageringar för att få upp en massa jäst och sen var det dags.

Vi inledde med att krossa malten som vanligt men det var ett jäkla meck med att först blanda malten i en tunna, krossa det till en annan tunna, sedan göra om proceduren igen, och igen... Det var lite rörigt och inventariet var inte helt 100 får vi lov att erkänna.

Eftersom vi räknade med ett rätt högt OG och hade en maltblandning som skulle ge rätt komplexa sockerarter (läs svårnedbrutna) så var det viktigt att vi hade en relativt låg mäsktemp för att inte producera för mycket dextriner och dyl. 65 grader skulle det vara, 67 blev det.

Mäsken stod i 90 minuter och sedan började vi laka ned i två tunnor. Vi frångick konceptet "laka i en tunna" för att vi mycket enklare kunde hålla hastighetskontroll på detta sättet. När vi nådde våra 13 liter per tunna blandade vi ihop dem och mätte PBG. Som vi hade räknat med så låg vi inte så högt som vi initialt hade hoppats på men 1.088 var iaf en indikation på att vi skulle över 1.100 som OG iaf. Ett tvåtimmarskok kördes igång!

Samtidigt fortsatte vi lakningen av det som skulle bli Sekreterarens Stout. Här hade vi räknat med ett rätt modest OG på dryga 1.045 men när vårt PBG låg på 1.044 så stod det klart att det fanns gott om godsaker kvar i mäsken när Direktörn var färdiglakad.

Med alla värden ute så var det dags att börja räkna på humlen och turligt nog hade vi en oöppnad påse med Magnum-pellets i frysen. För att få någon form av noterbar beska i Direktören krävdes nämligen lite mer än vad vi först hade räknat med.

Vi hade tajmat bryggdagen bra i slutändan (förutom att den var lång och vi kanske inte var helt nyktra när den var klar) och var med nästan minsta möjliga marginal emellan brygderna klara. När den ena var i jästunnan var nästa på kylning.

Så slutresultatet?
Direktörn hamnade på OG 1.110 och jäste ut till 1.015(!) vilket ger rätt maffiga 12.5% ABV. Sekreteraren fick efter lite halvtaskigt kok i en timme OG 1.050 och men jäste även den ut kraftigt, FG blev 1.006 och ABV 5.8%. Under första dagarna var det extremt kraftig jäsning och Direktörn hamnade delvis på golvet. Två gånger fick vi byta jäsrör pga. jästrester inuti röret.

Snart inväntar bourbon och ek för Direktörn och flaskor för Sekreteraren.

Bryggprotokoll - Direktörns Imperial Stout och Sekreterarens Stout - 19 + 22,5 liter
Malt & Extraktgivare
10kg Pale Ale Malt
3,44kg Münchnermalt
1,72kg Havremalt
1kg Dark Crystal Malt
0,72kg Pale Chocolate Malt
0,34kg Black Malt

Försockringsrast 67ºC - 90 minuter

Koktid - 120/60 minuter

Humle (Direktörn)
25g Magnum (pellets) 14.6% α-syra - 120 minuter
41g Challenger (pellets) 8.1% α-syra - 120 minuter
17g Challenger (pellets) 8.1% α-syra - 20 minuter
33g Fuggles (pellets) 5% α-syra - 20 minuter

Humle (Sekreteraren)
6g Challenger (pellets) 8.1% α-syra - 60 minuter
21g Challenger (pellets) 8.1% α-syra - 20 minuter
42g Fuggles (pellets) 5% α-syra - 20 minuter

Övrigt
Protafloc, Jästnäring

Jäsning
14 dagar primär - Wyeast #1728 Scottish Ale

DIR: OG 1.110 - FG 1.015 - 12.5% ABV – 90 IBU - 150 EBC
SEKR: OG 1.050 - FG 1.006 - 5.8% ABV – 36 IBU - 93 EBC

Bryggdatum
2012-12-29

Deltagare
Martin, Victoria, Niklas, Kristoffer, Stefan, Patrik

Bilder
Mycket malt skulle krossas - 17,2kg
Bra krossning blev det
Action shot!
Sen blev det lite nördigt i lokalen...
Vi tävlade om vem som blev klar först, ölprovningen eller bryggningen
Helt plötsligt hade vi två öl färdigbryggda
Uträkningarna visar förlorarna, som fick städa lokalen!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken utjäsning! Extra spännande nu när er också landade på 12,5% och att ni också använde vanilj och ek! Tror det blir två rätt olika öl i slutändan iallafall.. Vi måste se till att ett par flaskor byter ägare!

Obalanserad sa...

Kul inlägg, trevlig morgonläsning :) Och spännande öl!

Anonym sa...

Trevligt inlägg! Jag har gått och planerat en dubbelbryggd och fast ett barley wine och en lätt ale. Så det var riktigt roligt att läsa om hur ni har tänkt!

Martin sa...

Jo det här ska bli spännande. På lördag ska vi, förutom brygga öl, flasktappa Sekreteraren och tillsätta ek till Direktören.

Fear Wolf Brewery sa...

17,5 kg malt till 19 liter imperial stout! Det kan inte ha blivit någon vidare effektivitet? Vad har ni för storlek på mäsk och lakkärlet? Intressant att se en dubbelbryggd, är lite inne på samma grej fast med en barley wine.

Martin sa...

17,5kg malt till 19 liter imperial stout (OG 110) och 22 liter stout (OG 1050)!
Men jo, effektiviteten var inte den bästa men det hade vi inte räknat med heller.

Vi kör 30-liters tunna-i-tunna.