onsdag 18 januari 2012

Hembryggarträffar i Göteborg och Uppsala

Eftersom det var över en månad sedan vi var i Göteborg och fortfarande inte skrivit något om det så slår vi ihop det med helgens aktivitet som var Belgoträff i Uppsala.

Göteborg:
När vädret var som mysigast, och dagen innan den första bryggkursen, åkte Victoria och Martin med tåget till Göteborg för att bevittna Vinterölsträffen. Det hade innan träffen gått ut varningar om att det kunde bli fullt så det var extra viktigt att tåg och spårvagnar höll sina tider.

Turligt nog gjorde det och strax efter kl 13 klev vi in i den för dagen underdimensionerade lokalen Fräntorps Folkets Hus och skrev in oss som nummer 98 och 99 på listan... Wow. Borträknat bryggarna och funktionärer var det alltså redan 50-talet besökare efter en kort tid.

När klockan var en bit efter 13.30, blott en halvtimme efter öppning, stängdes dörrarna och det var flertalet besvikna besökare som fick vänta hemåt igen i det regniga Göteborgsvädret. Inomhus var det dock varmt och gött och en massa öl. Besökarna trängdes i mitten av lokalen och utställarna stod ibland två till tre per bord för att få plats.

På listan fanns 44 öl fast det var "bara" 43 på plats. Då det inte fanns någon listning på alkoholhalt att gå efter (vilket kan vara smidigt) samt att alla ölnummer var placerade på borden (istället för t.ex. över) var det svårt att veta var man skulle börja. Det var helt enkelt att tränga sig fram och se vad som fanns och därefter testa av bordet...

Det fanns mycket god öl, och vissa som inte alls föll oss i smaken, men vi lyckades testa oss igenom alla och t.o.m. hinna med finalrunda. Runt på golvet, och vid borden, hann vi även med att träffa flera bekanta sedan tidigare, t.ex. Erik "Housepainter" Skinnari och Tobias "Chubb" Eriksson. Vi träffade även vår Skånebekanting Tord Diswall som hade bryggt en god Imperial Porter med några lokala vänner. Den mannen kan sina starka saker.

Någon annan som kan sitt starka är Fredrik Ekstedt a.k.a. Fabrikör Ekstedt. Han ställde upp med tre olika brygder, alla med NZ-humle, och hans fenomenalt goda Imperial Stout (som vi fick med oss en flaska av hem) gick och vann tävlingen. Tvåa kom Tord med sina vänner och deras Imperial Porter och trea var Fredrik Niverts SHBF-kursöl.

Som vanligt passade vi på att ta med oss lite saker att bjuda på och byta med. Responsen på vår julöl var mycket positiv, trots dess relativa färskhet. När evenemanget började lida mot sitt slut begav vi oss ut på resande fot och var tillbaka i HBG lagom för att slinka in på närmaste Bishops Arms för lite mat.

Resultaten av tävlingen finns på Amylases hemsida.

Uppsala:
Till Uppsala hade vi också med lite öl, t.o.m. mer än till Göteborg. När det närmade sig inlämning av rösterna plockade vi fram... tja, vi tar det lite senare.

Belgoträffen i Uppsala funderade vi på att besöka redan förra året med det blev inte så mycket av det. Detta året var vi mer förberedda så på fredagskvällen dök Martin, Victoria och Stefan upp i Stockholm för att spendera helgen i det belgiska tecknet med Christian.

Ytterligare en orsak till att besöka Belgoträffen var att ta reda på hur bra det funkar med kollektivtrafik och dyl inför vårens SM. En av planerna innebär nämligen att frakta tomma fat m.m. den vägen tillbaka till Stockholm efter tävlingens avslut. Det går nog bra :)

Belgoträffen öppnade kl 12 så vi tog ett tåg som var i Uppsala kl. 12.25 och tog sedan en promenad i det kalla och blåsiga vädret. Halvvägs på promenaden noterade vi en person som höll jämn takt med oss och gick samma skumma väg genom staden. Vid ett övergångsställe noterade vi att det var en person vi kände igen, nämligen Jessica Heidrich. Vi slog då följe sista biten och gick och pratade om humlebrist och andra bryggrelaterade ämnen...

Framme vid Bridgens Hus där evenemanget ägde rum noterade vi en sak när vi kom in. Upplägget med bord var tvärt om från Göteborg. Här stod alla bryggare i en kvadrat i mitten, det fanns nummerlappar ovanför brygderna samt det fanns alkoholhalt i programbladet. Pluspoäng till Uppsala. Man brukar köra svagast först med vi körde rakt på den starkaste först, en belgisk ale vid namnet Poulain Blanc på 12.7%. Den kunde ju ta slut...

Dryga 40 brygder ställde upp, allt från Saison i folkölstappning av Maarten Vanwildemeersch till öl med 200 år gamla rötter. Flertalet brygder hade bryggts kring fjolårets träff och det var flera som säkert tjänat väl på lagringen. Det fanns nog inte en enda öl som var dålig på hela tillställningen. Vi hade alla olika favoriter med vissa öl dök upp gemensamt på listorna som vinnaren av domartävlingen, Oud Torpet Gueze 2nd edition av bröderna Andersson. Där vinnarölet i folkets val fanns, Robin Brune av Mats Hellman och Örjan Olsmats, delade även Bryggbolaget ut påsar med 50g humle i. Vi tog en av varje sort - Magnum, Saaz och Hallertaur Mittelfrüh. De hade även en tävling där man skulle gissa mängden humle i en burk. Vinnaren fick ett presentkort på 500kr. Mycket trevligt initiativ.

Även här träffade vi flertalet bekanta från bl.a. SHBFs styrelse, kursledare, Svante Ekelin från Humlegården, bloggläsare vi träffat förut samt andra hembryggare som t.ex. Stefan Eriksson (Källarknut/Ölsvammel, som vi fick god öl av) och just bröderna Kalle och Oskar Andersson. Vi passade som sagt på att bjuda lite på vår egen öl. Julölen och Starke Staffan fick sig en runda här men mest intresse var det för Fale och dess efterföljare Darth Kuda. Stefan E trodde att det kunde ge tuff konkurens på SM med den medan Jessica tyckte den var för fet i smaken och föreslog att vi skulle skippa Münchnermalten. Vi kan nog hålla med om malten men baserat på alla "klass 3"-öl i Uppsala lär det vara grym konkurrens om medaljerna, vilket å andra sidan bara är positivt. Innan vi visste ordet av var i.a.f. all vår medhavd öl slut och feedbacken var både positiv och konstruktiv.

Vi lämnade lokalen innan evenemanget var slut men resultaten har publicerats på SHBFs hemsida. Båda dessa evenemangen var mycket trevliga och för varje evenemang man besöker blir man mer och mer sugen på att besöka nästa. Vi får väl se till att det kommer nåt nedåt Skåne framöver så vi slipper resa så långt ;)

Bilder
Full Rulle hos "Fear Wolf" och Fabrikören

Mycket folk på liten plats

Flera använde de "nya" partyfaten

Mysig Göteborgsvinter

Glad vinnare

Även i Uppsala var det mycket folk direkt

Riktigt gammalt, och gott, öl

Gissa humlevikten

Maarten serverade god Saison, Saison de Table

Bröderna Andersson var glada även innan medaljerna delades ut

och ett avslutande "fan photo" :)

2 kommentarer:

Tobias sa...

Det var trevligt att ses igen!

Stefan - Ölsvammel sa...

Bra inlägg och det skoj att träffas igen. Ser fram emot att dricka er öl på SM och att ni ger tuff konkurrens om medaljerna :)