söndag 13 november 2011

Bryggning - Julöl 2011

Lite sent på det i år med likväl blev det en julölsbryggning även detta år. Under hösten har det diskuteras vad som skulle bryggas och till slut blev det Ghost Dox X-mas Porter igen och en Winter Warmer.

Efter kursen i Stockholm diskuterade Fredrik och Martin användandet av olika maltsorter och Carabohemian dök upp som en sort vi ville använda. Diskussionen kom in på att ändra i receptet på årets Ghost Dog. Bort med Pale Chocolate och in med Carabohemian, minska mängden basmalt för att få ned vörtstyrkan samt hålla oss till en karamellmalt.

Att göra en Winter Warmer hade vi pratat om tidigare och ett hyfsat färdigt recept lyftes fram igen och skickades ut på remiss. Utan större ändringar spikades det och bryggdatumet som blev söndagen den 6/11.

Till förra årets julölsbryggning hade vi köpt en fin ny 24-liters kittel. Nu har vi sålt den och köpte en till 36-listermodell istället. Nu kan vi köra två fullstora brygder nästan simultant och på så sätt spara en massa tid. Vid 11-hugget drog vi igång och framåt 11.30 hade vi mäskat i.

För att säkra temperaturhållningen lite bättre dubbelisolerade vi tunnorna nu när vi faktiskt har tillräckligt med material för det. Av någon anledning så höll mäsktemperaturen riktigt bra i ena tunnan men ej i andra. Vi tror att vi nog inte fick isoleringen att hålla helt tätt på den, men så kan det gå.

Lakningshastigheten har vi numera ökat och kör på 2 minuter per liter och vi hade riktigt bra lakflöden i båda brygderna. Värden var dessvärre lite sisådär med. Ghost Dog som höll temperaturen bra fick vi riktigt dåligt utbyte på. Winter Warmern som höll temperaturen sämre fick vi nästan spot on på. Mycket märkligt. Sen kom vi på att vi ändrade krossinställningarna när vi krossat lite mindre än hälften av basmalten till Ghost Dog och sedan körde på samma inställning för Winter Warmern. Vi får komma ihåg detta mått helt enkelt.

Underhållningen denna bryggning blev lite film och eftersom det var den 6/11 så "firade" vi den 5/11 med att se på V för Vendetta. Detta gav även namnet för vår Winter Warmer som helt sonika blev W for Winter Warmer.

Att ha två stycken stora kittlar var mycket smidigt. Ena brygden mäskades i 60 minuter och den andra i 90 vilket gjorde att vi hade ett "naturlig" mellanrum. Vi hann kyla och sila den första brygden samt rengöra kylslingan lagom till att det var dags för det att åka ner i den andra brygden.

Ghost Dog hamnde efter kok på OG 1.052 (estimat 1.062) och W for Winter Warmer på OG 1.062 (estimat 1.063). Båda brygderna hamnade på rätt volym vilket var najs. Nästa vecka är det flasktappning och förhoppningsvis är brygderna goda till juletider.

Bryggprotokoll - Ghost Dog X-mas Porter 2011 - 23l - 68% BVE
Malt & Extraktgivare
2.75kg Pilsnermalt
2.75kg Münchenermalt
1.00kg Carabohemian
0.70kg Cara-munich II

Försockringsrast 67ºC - 60 minuter

Humle
25g Tettnang 3,80% a-syra - 60 minuter
20g Hallertauer Herbsbrucker 3,10% a-syra - 60 minuter
30g Tettnang 3,80% a-syra - 22 minuter
20g Hallertauer Herbsbrucker 3,10% a-syra - 22 minuter
10g Tettnang 3,80% a-syra - 7 minuter
20g Hallertauer Herbsbrucker 3,10% a-syra - 7 minuter

Kryddor
1 Kanelstång - 5 minuter
1 krm mald ingefära - 5 minuter
10g korianderfrön - 5 minuter
10 nejlikor - 5 minuter
23g enbär - 5 minuter

Övrigt
Protafloc, Jästnäring

Jäsning
2 veckor primär - Wyeast 1318, London Ale III

OG 1052 - 30 IBU - 51 EBC

Bryggprotokoll - W for Winter Warmer - 23l - 65% BVE
Malt & Extraktgivare
5.50kg Pale Ale Malt
0.70kg Crystal Malt
0.30kg Ambermalt
0.20kg Pale Chocolate Malt
0.20kg Havremalt
0.20kg Muscovadosocker

Försockringsrast 67ºC - 90 minuter

Humle
45g Challenger 6,45% a-syra - 60 minuter
30g East Kent Goldings 4,50% a-syra - 20 minuter
10g Challenger 6,45% a-syra - 20 minuter
15g East Kent Goldings 4,50% a-syra - 1 minut

Övrigt
Protafloc, Jästnäring

Jäsning
2 veckor primär - Wyeast 1318, London Ale III

OG 1062 - 37 IBU - 41 EBC

Bryggdatum
2011-11-06

Deltagare
Patrik, Fredrik, Victoria, Martin, Stefan

Bilder
Massa isolering

Malttabeller studeras

Bättre spridning av vattenet över lakbädde med hjälp av durkslag

6 kommentarer:

Fredrik sa...

Kommer ni ställa upp på vinterölsträffen i Gbg med någon eller några av dessa?

Vintervärmaren skulle jag gärna smaka på.

Martin sa...

Vi kommer inte tävla på vinterölsträffen, men kanske åka upp över dagen. Isf kommer vi nog ta med oss en flaska eller två!

Fredrik sa...

I så fall kanske vi kan byta vintervärmare med varandra?

Martin sa...

Det kan vi nog lösa.

JoeG sa...

Låter riktigt farligt med 10 nejlikor... Har ju liksom en tendens att ta över. Jag vågar knappt ens ha i en.

Alexi sa...

Vi har kört med 10 nejlikor i tidigare varianter av den här med gott resultat. Dock så har vi ju gjort ganska stor ändring i maltbasen och humlen till i år, så vi får se hur det slutar. Den var dock trevlig när den provsmakades vid flasknignen i helgen.