tisdag 13 december 2011

Bryggning - Heavy Machinery Imperial Stout

Efter nästan ett år av projektering och efter att ha gjort om receptet från grunden två gånger fanns det till slut en liten plats i kalendern för att brygga den första Imperial Stouten på 2.5 år. Dessvärre var den platsen en söndag, efter att ha varit och presenterat Maltes Jubileumsöl. Nåja, vad gör man inte för konsten. Namnet, Heavy Machinery, har varit det enda som har varit spikat från starten. Bakgrunden kommer från en flaska öl där det passande nog stod "Do not operate heavy machinery". Varför då inte sikta på en öl som är så stark och kraftig att man helst inte ska handha den då man dricker den?

Vår vana trogen vid användning av mörk malt så får vi riktigt dålig effektivitet, även vid 90-minutersmäskning. För att kanske råda bot på detta skissades på att göra en kallmäskning av de mörka maltsorterna, men eftersom vi var trötta och lata så skippades det. Stegmäskning blev det dock. 60 minuter på 70 grader och 30 minuter på 72 grader. Förhoppningsvis kommer vi få en bra restsötma och med tanke på jästmängden, kanske inte sjunka under FG 1.020.

Det var en del mörk malt och, som vi tidigare använt, kornflingor i mäsken. För första gången i en stout/porter så hade vi socker i. 500g mörkt muscovadosocker för att få fram lite lakritstoner i brydgen. Även mörkt maltextrakt skulle användas som maltboost vilket ledde till lite omräknanden för att kunna bestämma vilket exakt extraktinnehåll vi skulle ha innan kok.

Vi låg som förväntat rätt mycket under så våra 300g maltextrakt blev 650g och efter 90 minuters kok med Centennial och Chinook-humle hamnade vi på OG 1.090 vilket iofs inte är helt fy skam, men tanken var att hamna på 1.100 med 350g mindre maltextrakt. Nu i efterhand har vi noterat att våra teoretiska extraktvärden i Beersmith troligtvis är för höga och detta kan spela in lite. Det blir att räkna om våra extraktvärden vartefter.

Nu till helgen ska de 18 liter som är i jästunnan tappas om och fördelas på två tunnor. Där ska de få lugna ned sig i ca 2 veckor där ena tunnan ska få en tillsats av portvin och fransk ek i en vecka. Den andra tunnan ska få en skvätt kaffe i sig dag innan flasktappning, precis som vår GoD Imperial Stout 2009. Därefter blir det långlagring innan vi ser vad som hänt!

Bryggprotokoll - Heavy Machinery - 16l
Malt & Extraktgivare
5.00kg Pale Ale Malt
0.70kg Münchnermalt
0.50kg Caramünich I
0.50kg Special B malt
0.40kg Kornflingor
0.40kg Chocolate Malt
0.10kg Svartmalt
0.10kg Rostat korn
0.65kg Muntons Dark Maltextrakt
0.50kg Muscovadosocker

Försockringsrast 70ºC - 60 minuter
Försockringsrast 72ºC - 30 minuter

Humle
10g Chinook 12,9% a-syra - 90 minuter
15g Centennial 11,0% a-syra - 90 minuter
20g Chinook 12,9% a-syra - 45 minuter
20g Centennial 11,0% a-syra - 45 minuter
20g Centennial 11,0% a-syra - 5 minuter

Övrigt
Protafloc, Jästnäring

Jäsning
3 veckor primär - Wyeast 1056, American Ale
2 veckor sekundär

OG 1.090 - 92 IBU - 123 EBC

Bryggdatum
2011-11-06

Deltagare
Victoria, Martin, Stefan, Patrik

Bilder
Mörk och väldoftande mäsk

Den urlakade vätskan var söt och mörk

Inte så jättestort humletorn denna gång

Första omgången maltextrakt

Mörkt och smakrikt muscovadosocker

Jästunnorna har numera termometrar på sig

3 kommentarer:

SM0OEK sa...

Tjenare bryggare. Har med spänning följt er ölbryggning och inspirerats att själv komma igång. Är sugen på att brygga er Heavy Machinery och undrar om ni kan hjälpa till med receptet. Lade in det ni körde med men fick annorlunda färg och beska. Finns det möjlighet att få en Beer Smith kopia?

Martin sa...

Tjena.

Visst kan vi lösa det. Skicka över en mailadress så kan vi skicka över en fil med lite kommentarer.

SM0OEK sa...

Hej Martin, kul och tack för svaret. Min adress är:
swejaan(a)gmail.com

//Jaan