tisdag 13 juli 2010

Flasktappning - Lilla Rimmö Ale

- Patrik, det är fullt.
- Ja, jag vet.
- Men det är fullt!

En kort ordväxling mellan Patrik och Christian och därefter var vi glada att backen med flaskor stod på en handduk. Nåväl, denna lilla fadäs till trots gick flasktappningen bra.

Humlekokpåsen låg snällt och guppade i ölet och detta var ett klart smidigare sätt att torrhumla. Vi blev av med mindre vätska dessutom. Totalt fick vi ut 22 liter från denna bryggning vilket resulterade i smidiga 11 flaskor var.

Vi hade vid bryggningen ett högre OG än förväntat, 1056, och jästen hade denna gång gjort sitt och lite till. Från estimerade 1015 hade det jäst ut till 1010! Det blev alltså en torr och relativt alkoholstark öl på 6%. Färgen var som förväntat och önskat ljus och det var tydligt maltiga toner i doften.

Om dryga veckan får en flaska åka in i kylen och det blir lite provsmakning.

Bilder:

Humlekokpåsen flöt fint i vätskan.

Provtagningsdags

Ljus och stark

Ps. Om ni undrar varför bilderna inte är som vanligt så skyller vi på ComHem som åter igen har problem med driften i Helsingborg.

4 kommentarer:

Tobias sa...

Jäklar vilken härlig färg och vad klar och fin ölen är! Jag tappade om en IPA idag och var förundrad över hur klar den var, men har antagligen problem med köldgrummling på denna öl med. Klarar ni er från detta problem med era öl?

Martin sa...

Vi har aldrig haft problem med köldgrumling faktiskt. Det beror dock på att vi jäst som svalast runt 18 grader. Om jag inte har fel så är kölgrumling nåt som väl inträffar runt under 10 grader eller så?

Omtappningen och tiden gör ölen klarare. Enligt ett gammalt nummer av Hembryggaren så är tid just den bästa metoden att få klart öl. Vi Hade här primärjäsning i två veckor och sedan efterjäsning i en vecka. Vi har bara testat detta två gånger nu med efterjäsning på ny tunna men det verkar göra susen.

Tobias sa...

Med köldgrumling så menar jag att våra öl är klara i flaskan vid rumstemperatur men när man kylt ner dem till kylskåpstemperatur så har flaskorna blivit grumliga.

Vi jäser alltid vid den rumstemperatur som min lägenhet erbjuder för tillfället och tappar alltid om till sekundärjäsning efter runt en vecka.

Martin sa...

Ja du tänker så :)
Senaste brygderna har faktiskt varit lite för klara. ForbiddIn Wit behövde t.o.m. jästen i flaskan för att se ut som en Wit, annars var den för klar. Det är faktiskt bara på senare tid vi börjat få sådan klar öl.

Jag får återkomma och se hur denna blir efter en tur i kylskåpet :).