Under året har vi besökt några bryggerier i närområdet, både Stockeboda Gårdsbryggeri och Malmö Brygghus (under uppförande). I helgen befann sig Christian, Victoria och Martin i Östersund och hade tack vare Anneli, värden för besöket, lyckats boka i en rundtur på Jämtlands Bryggeri.
Framåt 15-tiden så var det dags för avfärd från Östersund mot Pilgrimstad där bryggeriet låg. Förutom de tre hembryggarna var det även Anneli, hennes far Göran, deras granne Christer samt en vän till Christer som blev vår chaufför. Det låter som lite många personer i en bil och det är det, om man nu inte åker i limousin. Det visade sig att Christers vän nu var limousine-chaufför och var sugen på att följa med på turen så han erbjöd åka i den bilen istället.
Detta var inget vi klagade på utan fyllde bilen med öl från Jämtlands och begav oss iväg till Pilgrimstad, en resa som tog ca 30 minuter. Väl framme möttes vi av Peter och Håkan som var snälla och stannade kvar på fredagseftermiddagen för vår skull.
I entrén möttes vi av alla guldmedaljsdiplom som bryggeriet vunnit under åren på Stockholm Beer Festival och det var många. Till skillnad från de vanligaste besökarna som var "företagsgäng som bara vill komma till smakprovning" så var vi lika nördiga som vanligt och frågade om transfertider genom kiselgurfiltret och krossvolym för malten vilket uppskattades av våra guider.
I dagsläget har bryggeriet 7 heltidsanställda som jobbar med olika delar av verksamheten. En batch av öl från Jämtlands startar med ca 800kg malt, bara från Thomas Fawcett, som krossas och förflyttas via en spiral och ett rör till mäsk-kärlet. Mäsken står i en timme och rörs inte om under mäskningen. Därefter pumpas vätskan över till kok-kärlet som har en kapacitet på ca 5000 liter. Uppvärmning till kok tog mellan två och tre timmar och koket låg alltid på en timme. Vörten pumpades genom en "kanske underdimensionerad" kylanläggning till jäs-tankarna.
Jäsningen tog runt 4 dagar och under vårt besök fanns det både Hell och Pilgrim på jäsning. Totalt fanns 12 tankar på 5000 liter som det jästes och lagrades i. Innan ölet buteljeras eller tappas på fat så kolsyras det i en speciell tank.
Efter rundturen hade vi en längre pratstund och fick samtidigt smaka på lite av deras produkter, bland annat färsk Bärnsten, vilken smakade klart bättre än det man kan köpa på bolaget. Vi fick även testa en flaska av Jessica Heidrichs nya Angels Share, #10 JämtIPA, en generöst Amarillo-humlad IPA med en lagom alkoholhalt. Bra jobbat Jessica. Innan avresan fick Peter och Håkan kolla limmon samt smaka på Something Something Something Strong Ale. Betyget var gott men kanske lite för alkoholstark. Nåja, det var ju en Strong Ale :)
Stort tack från oss till alla inblandade i att göra detta bryggeribesöket minnesvärt och framförallt mycket trevligt.
Bilder:
2 veckor sedan
2 kommentarer:
Ärofyllt inlägg må jag säga, snyggt jobbat!
Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!
FadoExpress là một trong những top công ty vận chuyển hàng hóa quốc tế hàng đầu chuyên vận chuyển, chuyển phát nhanh siêu tốc đi khắp thế giới, nổi bật là dịch vụ gửi hàng đi đài loan uy tín, giá rẻ
Skicka en kommentar