torsdag 25 februari 2010

Utökning av utrustning

Det är dags att utöka och effektivisera för HBG^2. Till kommande helgs bryggning har vi utökat med ytterligare en mäsk/lak-anläggning gjord av två jästunnor samt en Öschle-refraktometer. Vår trånga sektion har nu "bara" blivit kok och uppvärming av vört.

Vårt nya koncept är att fullt ut utnyttja de resurser vi har gällande vattenvärmning, eller grytkapaciteten kanske vi ska säga. Med två grytor på totalt över 50 liter kan vi klara av två simultana mäskningar och lakningar. Detta innebär att när det är dags för det första vörtkoket så har vi redan allt med mäskning och lakning klart och kan på så vis snabbare städa och plocka iordning.

För att snabba upp lakningen har vi nu en refraktometer. Nu kan vi mäta vår densitet på 1 minut mot tidigare 10 minuter då vörten var tvungen kylas för att ha en temperatur vi kunde korrigera SG mot. Vi behöver nu bara några droppar vört och det tar inte 10 minuter för det att svalna. Här kommer vi spara tid.

Koket är som sagt den trånga sektionen i vår bryggning och med detta i åtanke ska vi testa en ny metod för att få vörten snabbare till kok. Vi ska ha 2/3 av vörten i vår stora kittel och resterande 1/3 i vår 20-litersgryta. När det är kok så ska vörten från 20-litersgrytan tillbaka i 36-literskitteln. Förhoppningsvis kan vi spara kanske 20 minuter i uppvärmningstid på detta. Totalt kanske vi blir uppåt en timme snabbare på en dubbelbryggning och 30 minuter på en enkelbryggning. Det är något vi kommer vara nöjda med och nog så mycket vi kan tidseffektivisera innan vi värmer vörten med andra metoder.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Tjena.
Annars kan man ju använda beersmith som räknar ut vilket SG du får vid en viss temp.

Martin sa...

Visst går det men det är inte alltid vi har Beersmith tillgängligt när vi brygger. Vi brukar bara skriva ut en brewsheet och sätta på kylen :)

Sen känns det ju mer säkert att göra en egen mätning.

Anonym sa...

Man kan också skriva ut en enkel tabell där man kan läsa ut hur stor justeringen är vid olika temperaturer.
Finns t.ex. på SHBF Wiki.

/Fredrik Nivert

Martin sa...

Tabeller är alltid bra att ha, vi har tidigare använt den från How to Brew. Nackdelen med en hydrometer är för oss mängden vört att ta ut och hantera, speciellt efter kok. Då är det smidigare att ta ett par droppar till en refraktometer än 2 dl för en hydrometer.