tisdag 6 januari 2009

Det blir en blondin

Efter noga diskuterande i helgen har vi kommit fram till att vi ska försöka ge oss på att göra två öl samma dag. Det gäller att gå ut starkt eller hur?

Då hembryggardagsölen var Belgisk Blonde så tänkte vi likväl göra en sådan laddning med. Inte helt samma recept men nästan.

Om det nu blir den 24/1 återstår att se, vi har ej än gjort vårt stora inköp av utrustning och råvaror. Ej heller har vi hört om det blir den 24e som det är tänkt att vi ska återvända för del två av ölbryggarkursen för tappning och mer teori. Men bryggning ska det bli tids nog!

3 kommentarer:

Golfkompis sa...

Hej!
Har också gått en bryggkurs i höst och därför var det kul att läsa er blogg.
Vårt kursöl var av liknande typ som ert, vi körde på 90% Pale Ale och 10% mörk karamell. Det blev kanongott!
Skall nu försöka mig på att köra ett öl på egen hand. Har, precis som ni, lite problem att få till utrustning, men tycker att det mesta har löst sig nu.
Tänker prova med ett 100% Pale Ale-öl med Challenge humle och British Ale-jäst. Har inte hittat något färdigt recept med bara en malttyp, så det känns nästan lite innovativt...! Tanken är att om man kör utan så mycket blandning av olika malter så kan man utgå från den smak som blir då och utveckla vidare.
Hoppas ni fortsätter att blogga - jag skall iaf läsa...!
hälsningar
Mats Petri
Simrishamn

Martin sa...

Tack för intresset får man säga.
Vi är faktiskt inte lite på samma spår där med "en-maltsbryggning". Att ha samma humlevarianter men ändra malten. Tror nog att det är svårare att få grepp om olika malttyper och dess egenskaper än humlen.

Fredrik K sa...

Halloj! Ja en-malts bryggning är nog en bra start tror jag. Det är ju inte så många malt-typer som man kan använda till 100%. Lär man känna dessa väl så tror jag det är en bra grund till förståelse för maltens påverkan. Nästa steg när man lärt sig maltens egenskaper är kanske prova olika jästvarianten som passar till den öl man brygger. Humle finns det ju gott om att experimentera med och det man kan variera mest med.

Väldigt spännande och komplext med ölbryggning :-)