fredag 29 mars 2013

Vårbryggning 2013

För att få denna blogg att verka lite levande gör vi inlägg till. Denna gång är det inte ens länge sedan bryggningen skedde, det var ju bara i lördags.

I rubriken står det visserligen vårbryggning men våren var inte på plats när det bryggdes och inte nu heller.  Men ölen hoppas vi passar till våren i alla fall den ena, den andra skall till stor del delta i den nya LAHS-klassen på SM. LAHS eller Låg Alkohol – Hög Smak är en ny jurytävling för öl med max 3,5% alkoholstyrka. Vi hade redan för ett par veckor sedan fått reda på att ett sådant pris skulle delas ut och tyckte det lät kul att satsa på. Vår medlem i exil Christian tryckte dessutom på lite extra och motiverade oss andra med komma ner till bryggningen.

Vi bestämde att vår LAHS öl skulle vara en öl o 2,8-3,5% spannet och efter någon enstaka diskussion fick det bli en upphottad bitter då bitters normalt är ganska alkoholsvaga. Upphottningen får väl främst ses i ett mer aggressivt humleschema än normalt för typen. Annars var målet att få en så fyllig öl som möjligt trots alkoholhalten vilket ju alltid är lite trixit. Därför har slängt i lite kornflingor och harvemalt, båda har ganska litet extraktinnehåll men ger en viss fyllighet. Basmalten, i detta fall Pale Ale malt, är endast 69% vilket skall hålla ner vårt OG. Sen får vi se vad jästen gör med detta, planen är att hamna på ett FG på 12°Ö. Jästen är en för oss ny typ, West Yorkshire från Wyeast, och av beskrivningen passar den öltypen. I vilket fall som helt var det en pigg jäst, vi var riktigt oroliga för att Smack-packet skulle explodera innan vi fick det i vörten.

Namnet på denna fina lilla brygd är det ganska kryptiska, POS-51. För er som inte känner till detta är det från filmen The 51st State med Samuel L. Jackson. I filmen tar Jacksons karaktär fram en ny drog med namnet POS-51. Härledningen för att komma fram till detta namn är lite för omständlig att ta upp här men den är bra, det lovar jag.

Vår andra öl vid detta tillfälle fick bli en lager, en något modifierad Dortmunder. Vi är ju ganska nya på det här med att brygga lager så varje nytt recept får väl ses som ett litet experiment. Men vi hade ändå en tanke och det var att skapa en lite fylligare lager men med viss humlefräschhet. Vi avviker från typen med att ge en sen humlegiv av amerikansk humle, Cascade. På sätt och vis skulle ölen nog mer platsa in i klassen Modern Ljus Lager, men vi har bestämt att det är en modifierad Dortmunder.

Även denna öl har ju givetvis fått sig ett namn, Das Unterbier. I för oss vanlig ordning kom inspirationen från en film vi tittade på under bryggningen. Filmen denna gång är Der Untergang om Hitlers sista dagar i bunkern i Berlin. Det är knappast en upplyftande film förutom det faktum att Hitler dör.

Annars under bryggningen gladdes vi åt att Christian var på besök och hjälpte att styra upp bryggningen. Annars kan nog bryggningen karaktärernas av baksmälla, ett flertal i gänget hade nog fått i sig ett glas för mycket kvällen innan. Detta hindrade ju inte oss från att konsumera en del öl under bryggningen.

Bryggprotokoll – POS-51 - 20 liter


Malt & Extraktgivare
2,55 kg Pale Ale malt
0,56 kg Crystal malt
0,19 kg Amber malt
0,19 kg Kornflingor
0,11 kg Havre malt
0,11 kg Carapils malt

Försockringsrast 68ºC - 60 minuter

Koktid - 60 minuter

Humle
20g Bramling Cross (pellets) 5,3% α-syra – 22 minuter
10g Challenger (pellets) 8,0% α-syra – 22 minuter
15g Bramling Cross (pellets) 5,3% α-syra – 7 minuter
20g Challenger (pellets) 8,0% α-syra – 7 minuter
20g Bramling Cross (pellets) 5,3% α-syra – 1 minut

Övrigt
Protafloc, Jästnäring

Jäsning
14 dagar primär - Wyeast #1469 West Yorkshire

OG 1035 - FG 10XX - X,X% ABV - 30 IBU - 26 EBC

Bryggprotokoll – Das Unterbier- 19 liter

Malt & Extraktgivare
3,53 kg Pilsner Malt     
0,42 kg Wiener Malt     
0,21 kg Carahell

Försockringsrast 64ºC – 45 minuter
Försockringsrast 72ºC – 15 minuter

Koktid - 90 minuter

Humle

19g Hallertauer Mittelfrüher (pellets) 4,3% α-syra – 60 minuter
19g Hallertauer Mittelfrüher (pellets) 4,3% α-syra – 20 minuter
19g Hallertauer Mittelfrüher (pellets) 4,3% α-syra – 10 minuter
30g Cascade (kottar) 6,8% α-syra – 2 minuter

Övrigt

Protafloc, Jästnäring

Jäsning

21 dagar primär 10ºC, 4 dagar sekundär (Diacetylrast) 18ºC – White labs WLP830 #1272 German lager

OG 1048 - FG 10XX - X,X% ABV - 26 IBU – 9 EBC

Bryggdatum

2013-03-23

Deltagare
Patrik, Martin, Victoria, Stefan, Kristoffer, Christian

Lakning pågår

Spel och mäskning, bra kombination
Stefan på disktjänst
Dagens normala situation för vissa trötta bryggare

Jag vet inte vad som händer här, men troligen är öl inblandat

Inga kommentarer: