tisdag 10 april 2012

SM-bryggning 2012

Till slut var då dagen här. SM-bryggning 2012.
Årets val till folkets val var i vad som förra året var klass 2 och klass 3. Iom detta årets indelningar kommer vi tävla mot varandra i samma klass. Årets indelningar i folkets val är Underjäst öl, Överjäst öl och Unik öl.

Japp, vanlig bitter tävlar tillsammans mot veteöl, belgisk trippel, IPA, Imperial Stout i folkets val. Lite tråkigt. Vi hade hellre sett fler kategorier i folkets val så öl tävlat på lite mer jämna vilkor, lite som i domartävlingen. Nåja, det är inte det inlägget handlar om.

Två öl från Helsingborg som sagt. Den ena, Blackadder, är en Black Double India Pale Ale som är en vidareutveckling av de svarta IPA och DIPA vi bryggt under senaste året. Den andra, Baldrick, är mer av en kombination av två engelsinspirerade IPA vi bryggt, fast med mycket mer humle. Givorna är väl mer åt det amerikanska hållet i storlek men med endast engelsk humle.

Vi har diskuterat att få bättre koll på effektiviteten så vi inledde med att justera krossen. Ett bladmått hade inhandlats på Biltema så vi kunde nu ställa in krossen exakt. Första omgången låg på 1.9 mm och den andra på 1.2 mm vilket i slutändan visade sig ge klart bättre effektivitet än tidigare sett på extraktinnehåll efter lakning.

Dock drog det lite ut på tiden då vi inte hade förvägt eller all malt på plats så det var inte förens framåt 11-hugget, efter nästan en timme, som vi mäskade i. IPAn landade lite över sin måltemperatur och höll sig runt 69 grader i hela timmen. BDIPAn landade klart under sin måltemperatur så efter justeringar med varmt vatten nådde vi till slut 64 grader som höll sig nästan hela 75 minuter.

Lakhastigheten har ofta varit ett visst bekymmer men nu har vi till slut börjat aktivt mäta tiden för individuella litrar. Genom att tillsätta en jämn mängd vatten vid varje liter ut, dvs en liter in och en liter ut, så prickar vi in mellan 2-2.30 per liter vilket är bra. Helst hade man velat ha något mer effektivt för att ställa in eller mäta flödet men med utrustningen vi har får detta duga.

Efter lakningen hade vi till vår lycka klart bättre värden än väntat och effektiviteten hitills visade på uppåt 70% för brygderna. Dubbelkrossningen gav alltså resultat och blir en enkel teknik som vi kommer jobba med framöver.

Först till kok var IPAn och tajmingen var god. Lagom till att IPAn var nedkyld i sin jästunna och kylslingan var rengjord var det dags att slänga i kylslingan i BDIPAn, men tillbaka till IPAn.

Vi hade högre effektivitet än väntat och landade efter kok på 1.067 (est. 1.060) men med klart mycket mindre vätska än planerat (20,5l mot est. 23l). Turligt nog hade vi förutsett detta då vi visste att det försvinner mycket vätska i humlen. En kastrull med vatten hade kokats upp och sedan fått stå och svalna på balkongen under senaste timmen. Lite räknande och en lyckad blandning senare och vi landade på vår målvolym och vårt målvärde.

När det var dags för Blackadder att mätas låg vi under på OG men över på volymen med 21 liter istället för 20. När vi räknade på extraktinnehållet så stämde det inte heller. Det saknades 1.5 liter för att vårt OG skulle stämma, dvs. 22.5 slutvolym. Efter en funderare tog vi en titt på resterna i silnäten och det som var kvar i grytan. En snabb bedömning senare kom vi fram till att det nog var väl över litern med humleguck kvar. Hade vi kommit ned till 20 liter hade vi spikat vårt värde.

Efter detta har vi beslutat oss för att göra lite tester på hur mycket av vörten humlen tar upp. Vi ska genomföra lite kokningar med vatten, vatten och kottar samt vatten med pellets. Därefter kan vi mer exakt bestämma våra volymer. Kommande vecka ska det torrhumlas en massa och även där kan vi dra slutsates på hur mycket volym humlen suger åt sig.

Men, snart är det SM och då får ni smaka på Baldrick IPA och Blackadder BDIPA!

Bryggprotokoll - Blackadder - 21l (65% BVE)
Malt & Extraktgivare
6.2kg Pale Ale Malt
1.2kg Vetemalt
0.78kg Carafa I
0.1kg Carafa II
0.02kg Chocolate Malt

Försockringsrast ca 64-65ºC - 75 minuter

Humle
20g Simcoe 14,20% α-syra - 90 minuter
12g Riwaka 4,80% α-syra - 30 minuter
14g Riwaka 4,80% α-syra - 25 minuter
18g Simcoe 14,20% α-syra - 20 minuter
14g Riwaka 4,80% α-syra - 15 minuter
18g Simcoe 14,20% α-syra - 15 minuter
6g Simcoe 14,20% α-syra - 10 minuter
12g Riwaka 4,80% α-syra - 10 minuter
6g Simcoe 14,20% α-syra - 8 minuter
12g Riwaka 4,80% α-syra - 8 minuter
6g Simcoe 14,20% α-syra - 6 minuter
12g Riwaka 4,80% α-syra - 6 minuter
6g Simcoe 14,20% α-syra - 4 minuter
12g Riwaka 4,80% α-syra - 4 minuter
6g Simcoe 14,20% α-syra - 2 minuter
5g Riwaka 4,80% α-syra - 2 minuter
7g Riwaka 5,40% α-syra - 2 minuter
6g Simcoe 14,20% α-syra - 1 minut
12g Riwaka 4,80% α-syra - 1 minut
50g Simcoe 14,20% α-syra - 4 dagar, torrhumling
75g Riwaka 5,40% α-syra - 4 dagar, torrhumling

Övrigt
Protafloc, Jästnäring

Jäsning
2 veckor primär - Wyeast 1318 London Ale III, förkultur 1500ml
4 dagar torrhumling efter primär

OG 1078 - 91 IBU - 92 EBC

Bryggprotokoll - Baldrick - 23 liter (65% BVE)
Malt & Extraktgivare
6.37kg Pale Ale Malt
0.37kg Pale Crystal Malt
0.27kg Crystal malt
0.09kg Bisquit malt
0.09kg Havrealt

Försockringsrast 67ºC - 60 minuter

Humle
40g Pilgrim 11,20% α-syra - 15 minuter
40g Fuggles 5,00% α-syra - 15 minuter
34g Fuggles 5,00% α-syra - 10 minuter
34g Whitbread Golding Variety 6,10% α-syra - 10 minuter
34g Fuggles 5,00% α-syra α-syra - 5 minuter
34g Whitbread Golding Variety 6,10% α-syra - 5 minuter
34g Whitbread Golding Variety 6,10% α-syra - 1 minut
34g Northdown 8,70% α-syra - 1 minut
46g Fuggles 3,80% α-syra - 4 dagar, torrhumling
46g Whitbread Golding Variety 6,10% α-syra - 4 dagar, torrhumling

Övrigt
Protafloc, Jästnäring

Jäsning
2 veckor primär - Wyeast 1318 London Ale III
4 dagar torrhumling efter primär

OG 1060 - 54 IBU - 20 EBC

Bryggdatum
2012-03-31

Deltagare
Martin, Patrik, Victoria, Fredrik, Stefan

Bilder
Fredrik och Victoria förbereder dubbelkross

Förkultur kan vara bra att ha


Mäskning har inletts!

Följt av lakningen

Patrik modifierar förvaringslådor

Snart färdiglakat

Fyra tunga humlebunkar till Baldrick

Simultankok

Sjukt mycket humle i Baldrick, 284g i koket. Ca 12g/liter.

Blackadders humletorn

Mörk humlesörja är allt som blir kvar

5 kommentarer:

Johan sa...

Ser smaskigt ut! Ser framemot att pröva dem på SM. Välkomna till Uppsala :)

Victoria sa...

Vi ser framemot att få testa dem själva, hoppas att nån av dem (helst båda såklart) kan vara en stark kandidat till en pallplats :D Blir kul att träffa alla gamla bekanta!

Anonym sa...

Jäklar, det där ser bra ut! Ser mycket fram emot att prova dessa på SM, särskilt Blackadder då jag själv ställer upp med en Black DIPA i Folkets val.

Surdegen Granberg - Bolagare.

SM0OEK sa...

Tjääna, har spanat in Blackadder och satt förkultur och inventerat mitt förråd. Allt är på plats. Drog över receptet in i BeerSmith men får inte riktigt till beskan och färgen. Saknas lite på bägge. Har ni receptfilen, så kan jag se vad jag missat.
Hälsningar, Jaan

Martin sa...

Tjena.

Mjo, det där med färgen beror ju lite på vilken formel som används och jag tror att det som står på sidan här inte helt stämmer. När jag kollar i vårt Excelblad för brygden och använder Morays EMC-formel ( http://openbrew.wordpress.com/2009/03/11/berakning-av-olets-farg-en-djungel/ ) får jag 109 EBC.
Beskan landar med Tinseth-modellen på 91.4 IBU men annars är det publicerade receptet exakt som det vi har i protokollet.