söndag 13 november 2011

Bryggning - Julöl 2011

Lite sent på det i år med likväl blev det en julölsbryggning även detta år. Under hösten har det diskuteras vad som skulle bryggas och till slut blev det Ghost Dox X-mas Porter igen och en Winter Warmer.

Efter kursen i Stockholm diskuterade Fredrik och Martin användandet av olika maltsorter och Carabohemian dök upp som en sort vi ville använda. Diskussionen kom in på att ändra i receptet på årets Ghost Dog. Bort med Pale Chocolate och in med Carabohemian, minska mängden basmalt för att få ned vörtstyrkan samt hålla oss till en karamellmalt.

Att göra en Winter Warmer hade vi pratat om tidigare och ett hyfsat färdigt recept lyftes fram igen och skickades ut på remiss. Utan större ändringar spikades det och bryggdatumet som blev söndagen den 6/11.

Till förra årets julölsbryggning hade vi köpt en fin ny 24-liters kittel. Nu har vi sålt den och köpte en till 36-listermodell istället. Nu kan vi köra två fullstora brygder nästan simultant och på så sätt spara en massa tid. Vid 11-hugget drog vi igång och framåt 11.30 hade vi mäskat i.

För att säkra temperaturhållningen lite bättre dubbelisolerade vi tunnorna nu när vi faktiskt har tillräckligt med material för det. Av någon anledning så höll mäsktemperaturen riktigt bra i ena tunnan men ej i andra. Vi tror att vi nog inte fick isoleringen att hålla helt tätt på den, men så kan det gå.

Lakningshastigheten har vi numera ökat och kör på 2 minuter per liter och vi hade riktigt bra lakflöden i båda brygderna. Värden var dessvärre lite sisådär med. Ghost Dog som höll temperaturen bra fick vi riktigt dåligt utbyte på. Winter Warmern som höll temperaturen sämre fick vi nästan spot on på. Mycket märkligt. Sen kom vi på att vi ändrade krossinställningarna när vi krossat lite mindre än hälften av basmalten till Ghost Dog och sedan körde på samma inställning för Winter Warmern. Vi får komma ihåg detta mått helt enkelt.

Underhållningen denna bryggning blev lite film och eftersom det var den 6/11 så "firade" vi den 5/11 med att se på V för Vendetta. Detta gav även namnet för vår Winter Warmer som helt sonika blev W for Winter Warmer.

Att ha två stycken stora kittlar var mycket smidigt. Ena brygden mäskades i 60 minuter och den andra i 90 vilket gjorde att vi hade ett "naturlig" mellanrum. Vi hann kyla och sila den första brygden samt rengöra kylslingan lagom till att det var dags för det att åka ner i den andra brygden.

Ghost Dog hamnde efter kok på OG 1.052 (estimat 1.062) och W for Winter Warmer på OG 1.062 (estimat 1.063). Båda brygderna hamnade på rätt volym vilket var najs. Nästa vecka är det flasktappning och förhoppningsvis är brygderna goda till juletider.

Bryggprotokoll - Ghost Dog X-mas Porter 2011 - 23l - 68% BVE
Malt & Extraktgivare
2.75kg Pilsnermalt
2.75kg Münchenermalt
1.00kg Carabohemian
0.70kg Cara-munich II

Försockringsrast 67ºC - 60 minuter

Humle
25g Tettnang 3,80% a-syra - 60 minuter
20g Hallertauer Herbsbrucker 3,10% a-syra - 60 minuter
30g Tettnang 3,80% a-syra - 22 minuter
20g Hallertauer Herbsbrucker 3,10% a-syra - 22 minuter
10g Tettnang 3,80% a-syra - 7 minuter
20g Hallertauer Herbsbrucker 3,10% a-syra - 7 minuter

Kryddor
1 Kanelstång - 5 minuter
1 krm mald ingefära - 5 minuter
10g korianderfrön - 5 minuter
10 nejlikor - 5 minuter
23g enbär - 5 minuter

Övrigt
Protafloc, Jästnäring

Jäsning
2 veckor primär - Wyeast 1318, London Ale III

OG 1052 - 30 IBU - 51 EBC

Bryggprotokoll - W for Winter Warmer - 23l - 65% BVE
Malt & Extraktgivare
5.50kg Pale Ale Malt
0.70kg Crystal Malt
0.30kg Ambermalt
0.20kg Pale Chocolate Malt
0.20kg Havremalt
0.20kg Muscovadosocker

Försockringsrast 67ºC - 90 minuter

Humle
45g Challenger 6,45% a-syra - 60 minuter
30g East Kent Goldings 4,50% a-syra - 20 minuter
10g Challenger 6,45% a-syra - 20 minuter
15g East Kent Goldings 4,50% a-syra - 1 minut

Övrigt
Protafloc, Jästnäring

Jäsning
2 veckor primär - Wyeast 1318, London Ale III

OG 1062 - 37 IBU - 41 EBC

Bryggdatum
2011-11-06

Deltagare
Patrik, Fredrik, Victoria, Martin, Stefan

Bilder
Massa isolering

Malttabeller studeras

Bättre spridning av vattenet över lakbädde med hjälp av durkslag

lördag 5 november 2011

SHBFs Höstölsträff 2011

Förra helgen var sista trippen till Stockholm på länge. Det var äntligen dags för Höstölsträff. Bryggningen till den ägde rum i slutet av september och flasktappningen var i början av oktober.

Victoria och Martin åkte på fredagen upp till Christian. Kvällen spenderades med att förbereda etiketterna och etiketteringen av flaskor innan 10 liter Brown Ale åkte ut på balkongen och gänget drog till Monks Porterhouse för lite god öl.

På lördagsförmiddagen togs en taxi från Högdalen till Magasin 15 i Bromma där vi anlände lagom till öppningstid. Vår brygd fick nummer 101 och hade enligt programmet 17 konkurenter. Startfältet såg riktigt roligt ut med varierande öl, allt från mer traditionell singelhumlingsöl i form av APA och IPA till trädgårdshumlad Bitter och även vildhumlad öl. Klart spännande och vad som visade sig under dagen, rätt genomgående hög kvalitet på brygderna.

Humlesorterna var förutom de "okända" rätt varierande med både traditionell Hallertauer Mittelfrüh och East Kent Goldings till nya Galaxy och Wai-iti. Vi hade som tidigare nämnt en lite nyare sort i form av Pacifica från Nya Zeeland.

Vi placerade oss i ett hörn där det var lite ljus (i den annars rätt dunkla lokalen) och där det fanns plats att sätta upp vår banderoll. Efter några minuter var vi klara och gick runt och kollade in vad de andra hade med sig och pratade lite med folket. Bredvid oss stod Hembryggarens ansvarige utgivare Gustav Edman som hade med sig en Simcoe-humlad brygd. Han hade även med sig en Blichmann Hop Rocket, fylld med humle, som ölen fick flöda igenom. Riktigt häftig sak men Gustav vidhöll efter dagen att den fungerar bättre som ren hop-back än för att servera med.

Vid kl 12 öppnades portarna och under dagen var det runt 100 besökare på plats. Som vanligt turades vi om att gå runt i lokalen och prova öl och efter någon timme hade vi provat igenom oss allt och var redo för en avslutande finalrunda. Bland favoriterna fanns en "Hopfenweizen" med Sorachi Ace, en Dubbel-IPA med Amarillo, en Stout med EKG och en Schwarzbier med Hallertauer.

Mycket folk passerade vårt bord och vi fick möjlighet att ha många intressanta diskussioner under dagen, som vanligt när man är på hembryggarträff. Vid vissa tillfällen var det ett febrilt tryck vid bordet och runt 15.40 så var det slut på ölen! Då slutade inte festivalen förens kl 17. Efter en "finalrunda" bland borden hade vi valt ut våra favoriter och röstade, sedan var det bara att går runt och socialisera och dricka öl.

Till slut var det dags att kora dagens vinnare, först i domartävlingen och sedan i folkets val. På tredje plats i DT kom David Osler med en bitter och sedan presenterades andrapristagaren - 101, My Big Samoan Crush.

Vi blev lite chockade kan man säga. En medalj i en domartävling! Vi börjar alltså lära oss att brygga typriktigt. Guldet gick till Jan Tejbrant som hade bryggt en riktigt god Schwarzbier.

Därefter var det dags för folkets val. Vi hade förhoppningen att det skulle gå rätt bra, iaf trea, iom att ölen tog slut och vi trots allt fick en domarmedalj. Christan påpekade att vi kanske ändå blev den "eviga fyran" med referens till folkets val i SM i våras. Vi hoppades på annat.

Och annat blev det... Det blev till och med ett guld! Vi jublade lite och fick ta emot vår medalj och sedan skulle vi få mer pris! Förstapriset var förutom medaljen presentkort på 1000kr på Monks Café samt en bryggning på Monks! Snacka om att vi var nöjda.
Hela listan med medaljörer finns på SHBFs hemsida.

Efter evenemangets avslut packade vi ihop och tog en taxi hem till Christian tillsammans med några vänner och bekanta. Där testade vi några öl brygda av René Wiik innan vi begav oss in till Monks Sveavägen för vinstmiddag. På det hela taget, en riktigt bra dag!

Bilder
Allt förberett, nu är det bara att vänta...

Platsen för evenemanget - Magasin 15.

Gustav testar sin Hop Rocket

Sen började det trilla in folk

Det var stor variation bland brygderna

Blivande silvermedaljörer - Folkets val

10 liter gick förvånansvärt fort

Såhär glada blir publiken när man får medalj

Medaljörer i domartävlingen

Ännu gladare vinnare!

Våra första medaljer