Förra året flyttade Christian som bekant till Stockholm och det dröjde inte länge innan HBG^2 hade en lite filial där uppe. Under våren pratades det om att besöka Höstölsträffen samt att då brygga ölen i Stockholm hos Christian.
Sagt och gjort. Den av våra brygder som fick högst poäng av domarna till årets SM fick stå för förlagan och det var Boogie Van Brown Ale. Efter att originalet hade uppdaterats efter domarkommentarerna var det dags att välja vilken humle som skulle användas eftersom årets tema var Single Hop.
Många diskussioner gick fram och tillbaka men till slut föll valet på Pacifica, en Nya Zeeländsk humlesort med karaktärsdrag av citrus och apelsinmarmelad. Det passar ju till en lite chokladig brown ale.
Fredagen den 16/9 satte sig Martin och Victoria på tåget upp till Stockholm och Christian för att brygga dagen efter.
På lördag morgon begav sig trion till Christians bryggkamrat Roger bostad för att köra igång. Då Roger inte var hemma hade hans fru Maj-Britt varit snäll nog att sätta igång vatten på uppvärmning åt oss. Kort efter att vi anlänt kom Arne, en av Christians brygg-kollegor, för att delta.
Vi rengjorde mäsk/lak-kärlet och gick igenom vad som skulle krossas och gick sedan ut i garaget där maltkrossen befann sig. Efter lite inställningar var det full rulle och inom kort var all malt krossad och vi gick tillbaks in i köket för att påbörja mäsken.
Vi höll temperaturen bra under timmen, 67 grader vid start, 66 vid avslut, och lakningen gick med 2 minuter per liter utan problem. Vårt Pre-boil gravity-värde låg en punkt under estimat vilket var till vår belåtenhet. Därefter flyttade vi in i bastun där de kokar och jäser.
Bastun håller konstant ca 20 grader, är fukttålig och har bra ventilation. Bra till det mesta alltså. Rediga givar med Pacifica hamnde i kitteln och efter en timme låg 150g humle den varma vörten. Ytterligare 50 gram ska applicera som torrhumling under någon vecka.
Nu var det dags att bära ut kitteln utomhus, eftersom det tydligen det var där de kylde. Kanske inte ett helt bra alternativ när man brygger i dåligt väder, men idag sken solen det det var bara att gå ut och vattna buskarna.
Väl i jästunnan hade vi 22 liter, en liter under målvolymen, men med exakt samma OG som estimatet, 1.057. För att sedan fortsätta med Pacifica-temat hade vi Pacific-jäst från White Labs i. Dock var inte brygdens namn klart...
Inplanerade aktiviteter för kvällen var lite mat samt ett besök på Monks Vallingatan för att ta någon öl och träffa Charles Cassino och ta en titt på deras bryggutrustning. Efter några öl där var namnet spikat - My Big Samoan Crush. Detta firade vi med att fortsätta att umgås med Charles under kvällen och vi avslutade gemensamt på Akkurat. Bra kväll på det hela taget och stort tack till Charles som tog sig tid att träffa oss!
Lagom till andra helgen på SBWF är det flasktappning och vi kommer att ha med oss ca 10 liter till Höstölsträffen den 29/10. Vi ses då!
Bryggprotokoll - My Big Samoan Crush - 23l - 70% BVE
Malt & Extraktgivare
5.15kg Pale Ale malt
0.40kg Pale Crystal malt
0.20kg Pale Chocolate Malt
0.20kg Caraaroma
Försockringsrast 67ºC - 60 minuter
Humle
50g Pacifica 6,5% α-syra - 60 minuter
40g Pacifica 6,5% α-syra - 20 minuter
20g Pacifica 6,5% α-syra - 10 minuter
40g Pacifica 6,5% α-syra - 2 minuter
50g Pacifica 6,5% α-syra - Torrhumling, 4 dagar
Övrigt
Protafloc, Jästnäring
Jäsning
3 veckor primär - White Labs WLP041, Pacific Ale
OG 1057 - 51 IBU - 40 EBC
Bryggdatum
2011-09-17
Deltagare
Christian, Victoria, Martin, Arne
Bilder
2 veckor sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar