måndag 20 september 2010

Fyllning - GoD Imperial Porter 2010

Efter en månad i en tunna var det då äntligen dags att fördela det svarta guldet, dvs GoD Imperial Porter, i olika glasbehållare. Till den stora provsmakningen i December så valde vi denna gång att använda stora flaskor med patentkork. Mest för att det är pampigt samt att det får plats i en ryggsäck.

Två stycken flaskor på 75cl och två stycken på 100cl samt en bonusflaska på 65cl fylldes innan de "små" 33:orna åkte fram. Av de ca 19.5 litrarna i tunnan valde vi att plocka ut ca 17.5 liter. Detta på grund av att vi inte ville ha med för mycket jäst.

Vätskan doftade mycket trevligt och var trots sitt mörker väldigt klar och fint utjäst. Vi uppmätte ett FG på 1013 vilket vi var nöjda med. Till vår glädje fick vi en inte för söt produkt, vilket vi inte gillar med vissa porter. Styrkan blev på respektabla 8.5% men det märktes inte av alls under provsmaket utan det var en lagom förnimmelse av bl.a. choklad som fanns i munnen istället för alkoholvärme.

Patriks spontana kommentar blev "Den här behöver vi nästan inte lagra, den är god nu." och det är nog bara att hålla med. Vi har fått till en bra brygd som förhoppningsvis bara kommer bli bättre med lagring (om den följer sin föregångare).

Eventuellt för-smakprov efter lite lagring av den enda 25cl-flaskan kommer isf om ett par veckor. Vi får se!

Bilder:
Mörkt och väldoftande

Bra utjäst

Stora flaskor gör det bara bättre

onsdag 15 september 2010

Lugn och ro på hembryggarfronten?

Inte då. Bara inte så mycket att skriva om.

Imorgon ska det införskaffas en back lätt-öl som sedan ska "vaskas" alt. konsumeras eller experimenteras med. Vi behöver nämligen fler 33cl-flaskor till flasktappningen av GoD Imperial Porter 2010 som äger rum på söndag.

Dagen innan dess kommer några av oss besöka Malmö för att träffa representanter för Sällskapet Malte som arrangera sin Hembryggarprovning i slutet av Oktober, och tills dess måste vi ju brygga...

Igår beställdes då 13kg malt, 700g humle och två paket jäst till bryggningen av I'm On A Horse DIPA och I'm On A Boat APA som äger rum nästa helg. I'm On A Horse blir vår första Dubbel-IPA så detta ska bli en intressant bryggning. Vi har valt att endast använda malt som extraktgivare och inget socker kommer att tillsättas.

Den 1/10 är det dessutom premiär för Thirty Year Beer och då nästan hela gänget besökte Beer Makers Dinner - Närke i lördags diskuterades bland annat julöl (igen) och möjligheten att göra en Rauch Eis-Bock (eller nåt åt det hållet) i Januari. Vi hade möjlighet att diskutera rökmalt med HåGe och Mikkel och blev instruerad av HåGe att kontakta Micke på Strömsholms Brygghus för mer torvmalts-info vilket vi nu har gjort.

Det rör på sig.

onsdag 8 september 2010

Hembryggarbloggen besöker BrewDog

Ett par medlemmar ur Helsingborgs Hembryggargille, nämligen Patrik, Victoria och Martin, befann sig de senaste dagarna i Skottland tillsammans med några vänner. Målet var destilleri-besök men då det visade sig att det fanns ett bryggeri i Fraserbourgh, inte långt ifrån Aberdeen dit flygplanet anlände, så fick det bli en tur förbi där med.

Redan i våras kontaktades BrewDog av oss då vi hade möjligheten att ha en mindre pratstund med dem på ölfestivalen i Köpenhamn. Med uppmaningen att skicka ett mail när vi visste ungefär när vi skulle dyka upp så spikades ca månaden senare fredag 3/9 för besöket.

Tack vare Patriks goda kunskaper i Google Street View hamnade vi rätt på första försöket i Fraserbourgh. Inne bland bilverkstäder och annat hittade vi en bil med BrewDogs logga på samt en del pallar med öl och inte långt därifrån stod Martin Dickie och lastade en pall med Punk IPA.

Han ledsagade oss in i bryggeriet och ursäktade stöket då de var mitt uppe i flasktappning och pall-lastning inför dagens leveranser och bad oss vänta en liten stund. Strax därefter kom han tillbaka med Stuart som tydligen var production manager, eller liknande, som skulle gå igenom bryggeriet med oss då Martin var tvungen att fixa med leveranspapperna. Därefter kilade James förbi med en herre från skotska whiskyindustrin, sa hej och de två fortsatte raskt vidare.

Stuart jobbade tidigare på InBev som bryggare men trivdes bättre på BrewDog, vilket kan förstås. BrewDog var enligt honom rätt unika på den skotska/brittiska marknaden då de inte gör öl som de andra bryggerierna ens är i närheten av samt att allt som de producerar redan är sålt, innan det ens är bryggt. De håller på med att införskaffa fler kombitankar men har lite tajt med utrymme. Vi frågade hur Equity For Punks hade gått och tydligen hade de dragit in ca £600000 och skulle eventuellt köra en till drive. Förhoppningsvis skulle projekteringen för det nya bryggeriet dra igång under hösten. Den första BrewDog-puben kommer dessutom öppna i Aberdeen senare i höst.

Något som tar plats i ett bryggeri är malt och maltkross. Det problemet har BrewDog löst genom att bara använda färdigkrossad malt. Mäsk-kärlet klarar 5000 liter och kok-kärlet likaså. Standard-tankarna ligger på 10000 liter och rymmer således två batcher. Ett antal mindre kombitankar på 2000 finns även. Dessa används inte till testbrygder utan när det är nytt recept så kör man oftast mot 5000 liter direkt (beroende på öltyp).

Något som BrewDog gör ofta är att torrhumla och det gör de med pellets. Enligt Stuart så får de mer kontaktyta mot humlen och humlen sjunker sedan ned till botten. Dessutom så filtreras majoriteten av all öl då de ofta ska fraktar långt och ha lång hylltid. Det blir snyggare så.

När rundturen av de två rummen i brygglokalen var klara så var det lite smakprov som gällde. Stuart hade lassat upp med flertalet öl - Punk IPA, 5A.M. Saint, Zeitgeist, 77 Lager, Dogma, Hardcore IPA, Rip Tide och Paradox Smokehead. Enlig tradition hade även vi med oss några öl till våra värdar - Wolharige Groen, Something Something Something Strong Ale och GoD Imperial Stout. Detta uppskattades varpå Stuart tog ett glas och gick till en lagertank och kom tillbaka efter en stund med den ännu ej släppta Abstrakt AB:03. Den var god.

Skottlandsresan avslutades några dagar senare i Aberdeen där vi bland annat besökte Musa som ägs av James för en sen lunch. Maten var mycket god och prisvärd och likaså var drycken. Stället rekommenderas. Vill ni dock ha real ale så får ni gå något kvarter bort.

Stort tack till BrewDog som lät oss komma och hälsa på trots att de hade allt annat än tid till att ta emot besökare såhär vid leveransdag. Har ni vägarna förbi, så rekommenderar vi att ni skickar ett mail och be att få komma på besök.

Bilder:BrewDog-bil. Här är det!

Martin hälsar Martin välkommen

Stuart berättar om företaget

Nybryggda humlerester

Fokus vid lådpackningen

Full rulle

Brygglokalen

Öl på utflykt

Skotska godsaker