Bryggdatum: 2009-08-15
OG 1081** SG 1028** PBG 1068
Slutvolym: 21l (exkl förkultur) ***
6500g Pale Ale Malt, Weyermann
640g Kornflingor, Saltå Kvarn
400g Crystal Malt, Thomas Fawcett
400g Chokladmalt Carafa I Special, Weyermann
400g Rostat korn, Weyermann
300g Svartmalt Carafa II Special, Weyermann
Försockringsrast 67ºC 80 minuter
50g Target - 10,7% α-syra - 60 minuter
55g East Kent Goldings - 4,8% α-syra -15 minuter
30g East Kent Goldings -4,8% α-syra - 5 minuter
Jäst: 2 liter förkultur, OG 1068 Muntons Mellanmörkt maltextrakt, Wyeast 1728 Scottish Ale
Tillsatser: 1krm Protafloc
Planerat jäs-schema:
Primär: 2 veckor
Sekundär: 2 veckor
Lagring: 12 veckor
* Recept - OG 1097
** Recept - Estimerat FG 1026
*** Recept 18 liter
2 veckor sedan
7 kommentarer:
Den ser trevlig ut!
Hur tänker ni kring att ni missade OG med ganska mycket, och större volym? Lakade mycket, kokade lite?
Den ser som sagt riktigt GoD ut (hehe), blir nog svart och tuggig med en god beska.
Jo, vi har ju följt både BeerSmith och resultaten av våra tidigare bryggningar. Vi räkande då på att vi skulle uppnå beräknat OG om vi kokat bort en viss procent som varit rätt standardiserad senaste bryggningarna.
Denna gång var det inte så och det är lite jobbigt. Vi får hoppas att jästen gör sitt så vi inte står där med en halvmesig stout om ett par månader....
Sex och halft ton pale ale malt? Låter tungt ;)
Det låter lite mycket ja. Har uppdaterat :)
Nu har vi kanske kommit på ytterligare en orsak till att vi inte fick rätt OG.
Då vi värmer upp till kok med lock för att minska uppvärmingstiden (locket åker av strax innan kok) så har vi inte den avdunstning som man har ifall man värmer utan lock. Hade vi kört helt utan lock hade vi med största säkerhet varit närmre vårt planerade OG.
Vad var det planerade pre-boil gravity värdet enligt receptet?
Nej. PBG var inte enligt recept, det skulle ligga på 1085.
Skicka en kommentar