I slutet på november var jag och Fredrik på bryggkurs på Anders Boströms, kursledare för SHBF, gård Möllehem i Kongsmarken utanför Genarp. Det ligger lite avsides men turligt nog fick vi samåka med en trevlig man vid namn Ron som åkte hela vägen från Laholm för att delta på kursen.
Efter en mindre felkörning var vi till slut på plats och efter lite väntande på några fler kursdeltagare så körde vi igång. Anders hade en enklare genomgång och sen var det "learning by doing".
Vi delades upp i två grupper. Jag, Fredrik, Ron och två till fick bli American Pale Ale-gruppen och de fyra herrarna från Kristianstadtrakten fick bli Tjeck Pilsner-gruppen.
Vi inledde med att väga upp malten, ca 6 kg Pale Ale-malt, 0.1 kg Crystal-malt samt 0.1 kg caramell(?)-malt. Därefter så skulle det i maltkvarnen.
Anders hade byggt upp en rätt imponerande maltkross baserad på en träställning med ett valsverk i botten som var drivet av en borrmaskin på lågvarv. En strut placerades på ställningen, borrmaskinen sattes igång och på ett par minuter var var det klart. Hur smidigt som helst.
Nu var det dags att för mäskning. Vi skulle hålla det omrört och på en temperatur av 65 grader i en timme. Sedan var det lakning. Här lärde vi oss att det inte är mängden vatten som är det viktiga, utan att man har rätt värden på lakvattnet. Efter lakning var det lunch!
Lunchen, pytt-i-panna med ägg och rödbetor, serverades i Anders stora kök där han hade sin egen öltapp, eller 4st. Två var laddade med öl, en APA och en Tjeck.
Var de goda? Väldigt goda. Tankarna om att hembrygd öl kanske inte skulle vara lika bra som "köpeöl" grusades rejält.
Efter lunchen var det dags för kokning. Vi satte igång vårt kok-kärl samtidigt som vi började mäta upp humlen. Vi började med att räkna om mängden humle baserat på alfa-syran i receptet mot alfa-syran i humlen. Vår bas-humle var Northern Brewer (60 min koktid), därefter var det Fuggle (20 min) och Cascade (20, 5 & 1 min).
Med 5 minuter kvar stoppade vi ner vörtkylen i kok-kärlet, detta för att den skulle desinficeras Hygienen var A och O när vörten hade kokat. Allt härefter var ordentligt rengjort, antingen med klorin eller jofor samt kokande vatten.
Vörten tappades upp i jästunna samtidigt som vi mätte sockermängden för att räkna ut den slutgiltiga styrkan på brygden. Vår lakning hade varit effektiv och vi hade fått upp styrkan från 5.4% till 5.8%.
Anders tillsatte nu ett paket Irish Ale-jäst från Wyeast i vår tunna och sedan åkte locket på. Några dagar senare skulle ölen tappas om och i slutet av Januari är det dags för nästa besök på Möllehem. Då blir det flaskfyllning och extra teori.
Bilder från kursen:
2 veckor sedan
3 kommentarer:
Hoppas man får smaka på er pale ale, låter mumma.
Jag har länkat den här bloggen från humleochmalt.
mvh Fredrik
Intressant, jag kommer att följa bloggen med stort intresse!
Hur smakade den? Förstaklassigt?
Skicka en kommentar