torsdag 30 maj 2013

Sommarölsbryggning - Valentina och Sympatisören

"Är det ni som brygger öl? Får man smaka?"

Det är alltid kul att lära känna grannskapet och härom veckan frågade Kristoffer lite försynt ifall det var OK att grilla utanför huset.
Svaret var ja och inom någon minut hade vi ett gäng nere i lokalen som kollade lätt förundrat på grytor på väg mot kok, drav kvar i lakkärlen och tunnor fyllda med slangar och Saniclean samtidigt som de hade ett glas hembryggd brown ale i handen.

Men det var inte för att socialisera med grannarna vi var i brygglokalen utan Kristoffer, Victoria och Martin var där för att brygga de traditionella sommarölen för HBG2. Även detta år en single hop American Pale Ale och en veteöl av tyskt snitt med lite mer humle.

Vår vana trogen efter bryggandet av Bubka (Sergei, mannen från Ukraina som vann tävlingar på ett hopp) redan 2009 har det varit enkelhumlade pale ales med ett namn från den forna Sovjetstaten som gällt varje sommar. Nästan varje år har maltkompositionen varit likadan men detta år så kördes det på en helt ny väg med massa pale ale malt och en lita gnutta karamellmalt. Ännu mer nytt för detta år var att årets karamellmalt var Carawheat, en för oss helt ny maltsort.

Denna humlesäsong har det även dykt upp lite ny rolig humle och den passande sorten Summer valdes till årets brygd. Ett kompakt humleschema med rätt låga 35 IBU som reslutat på 150g pellets kördes i koket och i "whirlpool". Eller, whirlpool kanske är att ta i.

Kristoffer hade läst på lite om hur olika humleoljor tas upp eller försvinner vid olika temperaturer så valet för båda brygderna var att den sista humlegivan som vi brukar ha vid flameout flyttades till kylningen när vörten var nere på 80 grader. Hur detta påverkar aromen får vi reda på om ett par dagar.

Namnet på brygden var det extremt passande Valentina, efter kosmonauten Valentina Tereshkova som för 50 år sedan var den första kvinnan i rymden! Vår bryggdag ägde dessutom rum endast två dagar efter hennes historiska färd och iom att hennes premiärfärd varade i tre dagar så var vi inom hennes reseintervall.

Den andra brygden var en tysk veteöl där det första som var klart med dess utformning var jästen och humlen. Jästen var samma som vi använde 2012, Wyeast #3506 Bavarian Wheat Blend, som gav låga toner av skumbanan och var relativt högflockulerande. Humlen var Citra. Kommentar överflödig.

Maltbasen blev 45% kornmalt (pilsnermalt) och 55% vetemalter fördelat på 40% ljus vetemalt, 5% Puffat (omältat) vete, 5% Carawheat, och 5% mörk vetemalt. Till det applicerade vi en för oss rätt vanlig stegmäskning med proteinrast på 50 grader i 20 minuter och sedan 68 grader i en timme.

Generellt brukar vi har relativt låg effektivitet när det gäller veteöl men denna gång var vi nästan rätt. Målet var 20 liter slutvolym med OG 48 och en effektivitet på 70%. Resultatet var 21 liter med OG 45 vilket gav oss ca 69% BVE. Nöjda? Jajemen!

Våra SM-brygders protokoll hade dykt upp strax innan bryggningen och nästan alla hade en gemensam kommentar - DMS-toner, längre och kraftigare kok krävs. Sagt och gjort, i väntan på vår nya 3.5kW starka induktionsplatta fick båda brygderna komma till kok med lock på (kortare uppvärmningstid) och sedan fick de båda koka i 90 minuter.

När dagen var över hade vi två schyssta brygder i jästunnorna och lite god grillad korv i magarna. Sommarbryggningar är inte så dumma ändå...

Bryggprotokoll - Valentina - 20l - brygd #96
Malt & Extraktgivare
4.66kg Pilsnermalt
0.19kg Carawheat

Försockringsrast 67ºC - 60 minuter

Koktid - 90 minuter

Humle
5g Summer 5.9% α-syra - 90 minuter
20g Summer 5.9% α-syra - 30 minuter
20g Summer 5.9% α-syra - 20 minuter
30g Summer 5.9% α-syra - 10 minuter
70g Summer 5.9% α-syra - 0 minuter (Whirlpool @ 80ºC)

Övrigt
Protafloc, Jästnäring

Jäsning
15 dagar primär - Wyeast #1056 American Ale

OG 1.053 - OG 1007 - 6.1% ABV - 35 IBU - 14 EBC

Bryggprotokoll - Sympatisören - 21 liter - brygd #97
Malt & Extraktgivare
2.07 kg Pilsnermalt
1.84 kg Ljus vetemalt
0.23 kg Puffat vete
0.23 kg Carawheat
0.23 kg Mörk vetemalt

Proteinrast 50ºC - 20 minuter
Försockringsrast 68ºC - 60 minuter

Koktid - 90 minuter

Humle
10g Citra 14.20% α-syra - 20 minuter
30g Citra 14.20% α-syra - 0 minuter (Whirlpool @ 80ºC)

Övrigt
Protafloc, Jästnäring

Jäsning
15 dagar primär - Wyeast #3506 Bavarian Wheat

OG 1045 - FG 1007 - 5.0% ABV - 12 IBU - 14 EBC

Bryggdatum
2013-05-18

Deltagare
Martin, Victoria, Kristoffer


Bilder:
Ny och fräsch malt från Weyermann
Snygg Carawheat
Vetemalt och gubbsandaler
Mash-in in progress
Viktigt att röra om ordentligt
Lakning pågår
Ett partyfat med Big Afro Brown Ale skulle konsumeras
Summer och Citra, bra saker. Domarprotokoll, nyttiga saker.

Inga kommentarer: