tag:blogger.com,1999:blog-5328287021326170849.post5464219793848211329..comments2023-10-25T17:28:02.943+02:00Comments on Hembryggarbloggen - Helsingborgs Hembryggargille: Bryggningar - Bankogårdens IPA och GoD Barley Wine 2012Martinhttp://www.blogger.com/profile/04983281687799417129noreply@blogger.comBlogger14125tag:blogger.com,1999:blog-5328287021326170849.post-22901409016790728692012-04-13T09:42:39.001+02:002012-04-13T09:42:39.001+02:00Hur mäskar och lakar du? Vi kör flödeslakning vilk...Hur mäskar och lakar du? Vi kör flödeslakning vilket är rätt vanligt på vår setup. Avdunstningen vi räknar på i kitteln är på 13% per timme. Nu har vi dock börjat räkna på vätskeförlust per gram humle också, lite överkurs men gör man humlepotenta öl kan det vara bra att veta hur mycket vätska humlen binder upp.<br /><br />Vårt riktmärke vid mäskning är 2.5 liter vatten per kilo malt vid "vanlig" öl, mindre vid starkare saker där malten tar upp större delen av tunnan.<br /><br />Generellt räknar vi lite på att lakvattenmängden vi behöver är ungefär det som vi ska ha innan kok. Vi försöker hela tiden ha jämt tryck i lakningen med ca 2 liter vatten ovanför lakbädden.<br /><br />Så fort vi har mäskat i (eller haft i vatten för sista rasten) så fyller vi upp vår kittel med vatten igen för uppvärmning till 75-78 grader.<br /><br />Så grovt för 20 liter med 6 kg malt och en timmes kok blir det (6*2.5) + 20 + (20-(20*0,87)) = 15 + 20 + 2.6 = 37.6l vatten. Nåt åt det hållet iaf.Martinhttps://www.blogger.com/profile/04983281687799417129noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5328287021326170849.post-41802582976737855362012-04-13T09:22:14.728+02:002012-04-13T09:22:14.728+02:00Tack Martin!
Ibland vet jag inte om jag krånglar t...Tack Martin!<br />Ibland vet jag inte om jag krånglar till uträknandet av mängd mäsk- och lakvatten. Jag brukar gå på formeln: <br />Tot. mängd vatten = (antal kg malt *1,5)+ bryggvolym + uppskattat bortkok. Där 1,5 är mängden vatten mäsken binder.<br /><br />Mitt problem här är att jag inte har full koll på hur jag ska fördela mäsk- kontra lakvatten. Hittills har mitt bryggande gått lite på känn men jag börjar mer och mer styra upp saker och ting (läs designa recept). Hur räknar ni?Christoffer Schmidthttp://schmidtmelker.wordpress.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5328287021326170849.post-69951263188245492002012-04-12T19:28:29.337+02:002012-04-12T19:28:29.337+02:00Vi mäskade med 2 liter vatten per kilo malt och se...Vi mäskade med 2 liter vatten per kilo malt och sedan flödeslakade vi till 24 liter i tunnan. För varje liter som rinner ut tillsätter vi en ny liter i lakkärlet.Martinhttps://www.blogger.com/profile/04983281687799417129noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5328287021326170849.post-57480281227751669812012-04-12T17:04:43.459+02:002012-04-12T17:04:43.459+02:00Hur mycket mäskvatten resp. lakvatten använde ni t...Hur mycket mäskvatten resp. lakvatten använde ni till er barley wine?Christoffer Schmidthttp://schmidtmelker.wordpress.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5328287021326170849.post-91922961381883859892012-02-20T10:13:07.641+01:002012-02-20T10:13:07.641+01:00Hannes, det låter som en bra idé. Skall fixa etike...Hannes, det låter som en bra idé. Skall fixa etiketter till dem, sen är det bara att träffas på lämpligt ställe.Alexihttps://www.blogger.com/profile/05560114723124642700noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5328287021326170849.post-9632879769870795802012-02-19T12:06:13.384+01:002012-02-19T12:06:13.384+01:00Vi brukar göra så att vi lägger kuberna i ett durk...Vi brukar göra så att vi lägger kuberna i ett durkslag och sedan häller vi kokande vatten över dem. Kanske lite overkill men det skadar ju inte...Martinhttps://www.blogger.com/profile/04983281687799417129noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5328287021326170849.post-47406495089916769132012-02-19T10:17:38.053+01:002012-02-19T10:17:38.053+01:00En fråga om ek-kuberna.
Behöver de steriliseras på...En fråga om ek-kuberna.<br />Behöver de steriliseras på något sätt innan de tillsätts?<br />Eller är det bara att lägga ner dem i sekundären?Patriknoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5328287021326170849.post-8427854559923777012012-02-16T22:19:09.342+01:002012-02-16T22:19:09.342+01:00@Alexi: Vad sägs om ett byte mot Public Static IPA...@Alexi: Vad sägs om ett byte mot Public Static IPA, Exception Imperial Stout och For Each Balck IPA?Hanneshttp://nerdbrewing.wordpress.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5328287021326170849.post-18598471188144674522012-02-15T10:45:45.563+01:002012-02-15T10:45:45.563+01:00Ja, det var väl mer Per och vi som beslutade om en...Ja, det var väl mer Per och vi som beslutade om en engelsk IPA som trots allt kanske hade mer humle än vanligt. Men men, can't please 'em all :)Martinhttps://www.blogger.com/profile/04983281687799417129noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5328287021326170849.post-73327537280961856052012-02-15T10:30:26.913+01:002012-02-15T10:30:26.913+01:00Lite konstigt att först beställa en engelsk IPA oc...Lite konstigt att först beställa en engelsk IPA och sedan anmärka på att den inte är tillräckligt "rivig".<br /><br />Det är ju just en utmärkande egenskap att en engelsk IPA är svagare, mindre besk och med en mildare humlearom än en amerikansk dito.Fabrikör Ekstedthttps://www.blogger.com/profile/05062053334398289372noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5328287021326170849.post-10842137562459729132012-02-15T09:34:57.720+01:002012-02-15T09:34:57.720+01:00Jag har vår W for Winter Warmer och Ghost Dog 2011...Jag har vår W for Winter Warmer och Ghost Dog 2011 samt Starke Staffan här i Lund om du vill samaka eller byta.Alexihttps://www.blogger.com/profile/05560114723124642700noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5328287021326170849.post-71585232413839466852012-02-14T21:36:18.534+01:002012-02-14T21:36:18.534+01:00Törstigt folk på Malte... Det är bara att säga til...Törstigt folk på Malte... Det är bara att säga till om ni vill byta nått annat, har en hel del stående nere i källaren =)Hanneshttp://nerdbrewing.wordpress.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5328287021326170849.post-18839752956880863382012-02-14T21:27:26.642+01:002012-02-14T21:27:26.642+01:00Dessvärre fick vi själva bara ut en flaska av den ...Dessvärre fick vi själva bara ut en flaska av den brygden. Resten gick till Malte och tog slut på mötet, men vi ska nog göra om den igen :)Martinhttps://www.blogger.com/profile/04983281687799417129noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5328287021326170849.post-32359039121177286952012-02-14T21:16:30.481+01:002012-02-14T21:16:30.481+01:00Om ni har några flaskor av Bankogårdens IPA kvar o...Om ni har några flaskor av Bankogårdens IPA kvar och har lust så byter jag gärna en mot min public static IPA! Brittiskt vs. AmerikansktHanneshttp://nerdbrewing.wordpress.comnoreply@blogger.com