söndag 9 juni 2013

Prylbloggen

Nu är det dags för ett för oss annorlunda blogginlägg. Detta inlägg handlar inte om en bryggning eller ett evenemang, det skall mer handla om utrustning.

Vi har fått lite frågor och sett diskussioner på forum med mera om tappning av öl på fat och flaska så vi tänkte redogöra för hur vi gör. Inlägget kommer även ta upp lite andra nyheter som vi vill meddela värden som kanske nämnts kortfattat på Facebook men kommen här ner i bloggform med lite mer beskrivning.

Först då, fat och flaska. Efter jäsningen med mera är klar skall ju ölen tappas på någonting. Det mesta vi brygger hamnar på flaskor då vi är ganska många i vårt bryggsällskap som skall dela på ölen och då passar helt enkelt inte fat. Men ibland hamnar vår dryck på fat och vi har inskaffat två modeller att välja mellan. Cornelisfat och 5l Partyfat.

Cornelisfaten har fördelen av att vara stora och välbeprövade, de kan hålla ölen länge under tryck och passar att lagra i. Nackdelen är att de är ganska dyra och kräver viss inte helt billig kringutrustning till. Storleken är som sagt en fördel men även en nackdel då de väger en hel del fyllda. Våra Cornelisfat har så kallad kulkoppling och rymmer 18 liter. De väger tomma nästan 5kg, till detta kommer gastub, slangar och regulator. Vi använder gastub av samma modell som används i sodastreamer o.dy. för att spara vikt och plats samt att de är lätta att byta när de är tomma. En fördel med Cornelisfat är att kolsyresättningen av ölen sker med tillsatt gas vilket gör att man kan kallkrascha ölen och få den klar och fin för servering.
Cornelisfat med gastub och regulator.
Som antytts tidigare är detta en ganska klumpig historia om man inte har bra transportmedel. Men det går faktiskt att resa kollektivt även med dessa klunsar till fat. Vi har kommit fram till att ett fat går bra in i en större resväska med hjul och då finns det plats för kringutrustningen. Beroende på väskans konstruktion kanske det kan vara bra att lägga en hård skiva i botten för att fördela vikten. Det roliga med denna transportmetod är att man kan roa sig med att bjuda förvånade medresenärer direkt ur väskan på Øresundståget som vi gjorde efter senaste Malte hembryggarfestival.

Öl på tåg, smidigt och uppskattat.
Nästa storlek av fat vi kör med är partyfaten, dessa rymmer 5 liter styck. Själva faten är billiga och lätta, dock är pumpanordningen ganska dyr. Partyfaten är smidiga eftersom de är relativt små och pumpen är hyfsat smidig att få med sig den också. Det svåraste med dessa fat är att hitta ett bra tryck vid servering så de kan skumma ordentligt och om man är oförsiktig spurtar ölen för kraftigt och ”studsar” ur glaset. Annars är vi nöjda med dessa fat och använder dem till öl som vi vet skall konsumeras i lite större sällskap och då vi har volymen till detta.

5l partyfat med tapputrustning.
Som sagt är fördelen med dessa fat att de är lätta att transportera. Ett fat går lätt ner i en ryggsäck, två fat går som bilden visar fint ner en resväska och så vidare.
Patryfat smidigt transporterade i vanlig resväska.
Huvudelen av vår öl hamnar dock på flaskor. Vi föredrar 50cl returflaskor av tysk modell men använder även svenska 50cl retur. Till starkare brygder tar vi oftast amerikanska 35,5cl flaskor. Vi vill helst använda returglas då detta är kraftigare och borde då hålla bättre mot kraftig kolsyresättning och mot slag. Att vi inte använder retur 33cl för de starkare ölen är för att inte haft så många av dessa i lager samt att 35,5cl flaskorna är lite snyggare, det är samma orsak till att vi förderar tyska 50cl framför svenska.
Flaskor: 35,5cl, svensk 50cl, tysk 50cl och sist även den en
tysk 50cl med folie för att hålla den ren efter desinfektion. 
Nackdelen med att hälla öl på flaska är ju att det är ganska mycket arbete runt detta, både rengöring och vid fyllning. Men då vi fördelar ölen mellan så många samt möjligheten att långlagra enstaka flaskor så blir detta bäst för oss.

För att inte få ett dåligt slutresultat bör en flaska vara ren och desinficerad. Och i dessa moment har vi i gänget inte identiska men liknande metoder. Först är att vi direkt efter tömning av en flaska vi vill behålla sköljer den så att jästrester mm försvinner, i detta eller nästa moment tar vi bort etiketten.  Nästa moment är beroende på skitighet sedan tidigare eller hur länge flaskan stått i källaren att vi lägger flaskorna i ett bad med maskindiskmedel en kortare eller längre stund. Maskindiskmedlet är starkt men skummar inte och är ganska lätt att skölja bort efter rengöringen. Efter detta skall flaskan desinficeras, det gör vi i ugn med folie över mynningen. Vi kör normalt på ca 140-150oC i ca 1h, det tar död på allt som skulle kunna fördärva ölet.

Vid fyllningen skall ett sockerlag i för att skapa kolsyra på efterjäsning på flaskan, oftast är det 5g/l men det kan variera beroende på öltyp. Sockerlaget åker i vid omtappning för att inte få för mycket jäst i flaskorna. Vi använder Auto-siphon och flaskfyllare från Humlegården. Det blir en del pill och pyssel vid fyllningen men alla brukar få en uppgift hur meningslös den kan verka för utomstående. För att hålla reda på vilken öl det är i flaskan sätter vi en signatur på kapsylen som vi sedan hoppas komma ihåg vad den betyder vilket kan vara svårt om flaskan glömts länge i ett förråd.
Flaskfyllning med Auto-siphon.
Fyllning i flasken med flaskfyllare.
Vi har haft ett antal flasksprängningar någon som vi tror hade sprickor innan men inga större mängder. För att motverka efterverkningar av en flasksprängning har vissa av oss ölen stående i back i sopsäckar eller på golv med brunn den första tiden efter tappning.

När vi ändå är inne på utrusning kan vi ta upp vårt senaste förvärv. En 3500W induktionsplatta. Vi har tidigare upplevt att vi inte fått ordentligt rullande kok i våra brygder när vi kört med våra tidigare 2000W plattor. Detta har avspeglat sig i en pilsner med alldeles för mycket DMS. Så nu har vi uppgraderat lokalen med två enfasuttag på 16A och en tysk-inhandlad platta från Gastro24 för ca1500 kronor inklusive allt. Vi har inte testat den ännu skarp men vi har goda förhoppningar.
Vår nya 3,5kW induktionsplatta.
Slutligen skall vi passa på att göra lite reklam för Arild Lager. Vi blev under våren kontaktade av Kullabrygg eller Wingardium AB som tillverkan heter. Han ville ha vår hjälp att ta fram några recept, en lager och en porter samt få lite extra hjälp och råd kring bryggning, och självklart ställer vi upp. Sagt och gjort så var Martin och Patrik i Mars hos Kullabrygg och gjorde en bryggning Arild Lager.
Bryggning hos kullabrygg med Lillebror Fridh.
Så nu till sommaren har frukten av vårt samarbete dykt upp på Systembolaget i deras lokalförsäljning i nordvästra Skåne. Övriga landet kan dock lägga in beställning till sitt eget Systembolag. Brygden är en modifierad Dortmunder med lite mer humle i. Vi har dock redan lämnat förbättringsförslag där humlen ska komma fram lite tydligare. Vi är dock ganska nöjda med denna produkt.
Arild lager
Arild lager med vackert skum.