fredag 29 mars 2013

Vårbryggning 2013

För att få denna blogg att verka lite levande gör vi inlägg till. Denna gång är det inte ens länge sedan bryggningen skedde, det var ju bara i lördags.

I rubriken står det visserligen vårbryggning men våren var inte på plats när det bryggdes och inte nu heller.  Men ölen hoppas vi passar till våren i alla fall den ena, den andra skall till stor del delta i den nya LAHS-klassen på SM. LAHS eller Låg Alkohol – Hög Smak är en ny jurytävling för öl med max 3,5% alkoholstyrka. Vi hade redan för ett par veckor sedan fått reda på att ett sådant pris skulle delas ut och tyckte det lät kul att satsa på. Vår medlem i exil Christian tryckte dessutom på lite extra och motiverade oss andra med komma ner till bryggningen.

Vi bestämde att vår LAHS öl skulle vara en öl o 2,8-3,5% spannet och efter någon enstaka diskussion fick det bli en upphottad bitter då bitters normalt är ganska alkoholsvaga. Upphottningen får väl främst ses i ett mer aggressivt humleschema än normalt för typen. Annars var målet att få en så fyllig öl som möjligt trots alkoholhalten vilket ju alltid är lite trixit. Därför har slängt i lite kornflingor och harvemalt, båda har ganska litet extraktinnehåll men ger en viss fyllighet. Basmalten, i detta fall Pale Ale malt, är endast 69% vilket skall hålla ner vårt OG. Sen får vi se vad jästen gör med detta, planen är att hamna på ett FG på 12°Ö. Jästen är en för oss ny typ, West Yorkshire från Wyeast, och av beskrivningen passar den öltypen. I vilket fall som helt var det en pigg jäst, vi var riktigt oroliga för att Smack-packet skulle explodera innan vi fick det i vörten.

Namnet på denna fina lilla brygd är det ganska kryptiska, POS-51. För er som inte känner till detta är det från filmen The 51st State med Samuel L. Jackson. I filmen tar Jacksons karaktär fram en ny drog med namnet POS-51. Härledningen för att komma fram till detta namn är lite för omständlig att ta upp här men den är bra, det lovar jag.

Vår andra öl vid detta tillfälle fick bli en lager, en något modifierad Dortmunder. Vi är ju ganska nya på det här med att brygga lager så varje nytt recept får väl ses som ett litet experiment. Men vi hade ändå en tanke och det var att skapa en lite fylligare lager men med viss humlefräschhet. Vi avviker från typen med att ge en sen humlegiv av amerikansk humle, Cascade. På sätt och vis skulle ölen nog mer platsa in i klassen Modern Ljus Lager, men vi har bestämt att det är en modifierad Dortmunder.

Även denna öl har ju givetvis fått sig ett namn, Das Unterbier. I för oss vanlig ordning kom inspirationen från en film vi tittade på under bryggningen. Filmen denna gång är Der Untergang om Hitlers sista dagar i bunkern i Berlin. Det är knappast en upplyftande film förutom det faktum att Hitler dör.

Annars under bryggningen gladdes vi åt att Christian var på besök och hjälpte att styra upp bryggningen. Annars kan nog bryggningen karaktärernas av baksmälla, ett flertal i gänget hade nog fått i sig ett glas för mycket kvällen innan. Detta hindrade ju inte oss från att konsumera en del öl under bryggningen.

Bryggprotokoll – POS-51 - 20 liter


Malt & Extraktgivare
2,55 kg Pale Ale malt
0,56 kg Crystal malt
0,19 kg Amber malt
0,19 kg Kornflingor
0,11 kg Havre malt
0,11 kg Carapils malt

Försockringsrast 68ºC - 60 minuter

Koktid - 60 minuter

Humle
20g Bramling Cross (pellets) 5,3% α-syra – 22 minuter
10g Challenger (pellets) 8,0% α-syra – 22 minuter
15g Bramling Cross (pellets) 5,3% α-syra – 7 minuter
20g Challenger (pellets) 8,0% α-syra – 7 minuter
20g Bramling Cross (pellets) 5,3% α-syra – 1 minut

Övrigt
Protafloc, Jästnäring

Jäsning
14 dagar primär - Wyeast #1469 West Yorkshire

OG 1035 - FG 10XX - X,X% ABV - 30 IBU - 26 EBC

Bryggprotokoll – Das Unterbier- 19 liter

Malt & Extraktgivare
3,53 kg Pilsner Malt     
0,42 kg Wiener Malt     
0,21 kg Carahell

Försockringsrast 64ºC – 45 minuter
Försockringsrast 72ºC – 15 minuter

Koktid - 90 minuter

Humle

19g Hallertauer Mittelfrüher (pellets) 4,3% α-syra – 60 minuter
19g Hallertauer Mittelfrüher (pellets) 4,3% α-syra – 20 minuter
19g Hallertauer Mittelfrüher (pellets) 4,3% α-syra – 10 minuter
30g Cascade (kottar) 6,8% α-syra – 2 minuter

Övrigt

Protafloc, Jästnäring

Jäsning

21 dagar primär 10ºC, 4 dagar sekundär (Diacetylrast) 18ºC – White labs WLP830 #1272 German lager

OG 1048 - FG 10XX - X,X% ABV - 26 IBU – 9 EBC

Bryggdatum

2013-03-23

Deltagare
Patrik, Martin, Victoria, Stefan, Kristoffer, Christian

Lakning pågår

Spel och mäskning, bra kombination
Stefan på disktjänst
Dagens normala situation för vissa trötta bryggare

Jag vet inte vad som händer här, men troligen är öl inblandat

måndag 25 mars 2013

SM-bryggning 2 - 2013


!Innehåller information om öl som deltar i domartävlingen på SM!

Först och främst i detta inlägg får vi väl be om ursäkt för att vi försummat vår blogg på sistone. Men så blir det ibland, vi har helt enkelt haft för mycket annat att tänka på

Men nu till inlägget om nästa öl som var planerad till SM i domartävlingen och folkets val tävlingen. Vi hade redan i höstas bestämt oss vad för öl vi skulle ställa upp med och nu var det dags för den sista av brygderna att tillverkas, den ganska klassisk Dubbel IPA. Men vi kan ju inte bara tillverka en öl. Så vi slog våra kloka huvuden ihop och kom fram till att vi ska göra en öl som vi helt enkelt tycker är god att dricka så det blev en engelsk bitter.

Så nu till DIPAn, Doomsday, varför en sådan? Jo dels är det en öltyp vi bryggt ett gäng gånger och därför har en hel del erfarenhet att använda. Vi har även fått tidigare dommarutlåtanden på dessa som vi kan dra nytta av. Sen är det ju en bra öl för Folkets val, en DIPA ger ju en snabb och stor smakupplevelse på den lilla mängd som man får som besökare. Så vi har helt enkelt tänkt taktiskt för att komma bra till i tävlingarna. För att förbättra det snabba första intrycket har vi torrhumlat skiten ur ölen. En direkt förgångare till ölen är Cage Around The Sun och mycket av idéerna i det ölet är tagna till även Doomsday. Grunden är ju en kraftigt humlebaserat öl och för att förstärka detta har vi skippat den rena bittergiven och låter hela beskan komma från sena givor och med detta även de fräscha humletonerna vi var ute efter. Även namnet är en är ett steg vidare på tidigare öl, Doomsday och Cage Around The Sun är låttitlar från Monster Magnet.

Den andra ölen då, Twobyfour? En engelsk bitter, ganska ordinärt på sätt och vis. Detta är ju en mycket god ölstil som vi gjort ett par försök på att få till utan att i vår menig riktigt lyckats med. Men trägen vinner och de erfarenheter vi har borde ge en gott resultat. Och i god ordning vid denna tid på året kommer även denna öl skickas till dommartävlingen på SM. Och i lika god ordning fick vi namnet från vad vi tittade på vid bryggtillfället. Twobyfour är ju ett sätt att uttrycka dimensionerna i tum på en planka och det var just den gamla engelska klassiska komedin vi tittade på, dom kan humor dom där britterna.

Själva bryggdagen gick till som den brukar. Det börjar till och med vara så att vi prickar våra värden med förbluffande noggrannhet, vilket är kul. Annars spenderades dagen med att organisera upp våra lådor och skapa platser och märka upp, det gör det lite enklare i fortsättningen. Dagens underhållning gick i brittiskt tema. Förutom Plankan som nämndes innan tittade vi på klassiker som The Young Ones och A Clockwork Orange.  Dagen avslutades med att vi drog oss ner till Mogwai där även Sällskapet Malte hade ett depåstopp på sin pubrunda av Landskrona och Helsingborg.


Nedan är bryggprotokollen skrivna med vit text, markera texten så syns den.
Detta är för att inte förstöra för eventuella SM-domare som läser bloggen

Bryggprotokoll - Twobyfour - 22 liter

Malt & Extraktgivare
3,88 kg Marris Otter
0,16 kg Carmünch I
0,23 kg Amber malt
0,21 kg Crystal malt
0,19 kg Majsflingor

Försockringsrast 68ºC - 90 minuter

Koktid - 60 minuter

Humle
24g EKG (kottar) 6,4% α-syra - 60 minuter
24g First Gold (kottar) 6,5% α-syra - 22 minuter
24g First Gold (kottar) 6,5% α-syra - 7 minuter

Övrigt
Protafloc, Jästnäring

Jäsning
21 dagar primär - Wyeast #1318 London Ale III

OG 1046 - FG 1011 - 4,6% ABV - 32 IBU - 29 EBC

Bryggprotokoll - Doomsday - 20 liter

Malt & Extraktgivare
7,42 kg Pale Ale Malt    
0,40 kg Crystal Malt     
0,24 kg Carapils    

Försockringsrast 65ºC - 90 minuter

Koktid - 90 minuter

Humle
16g Centennial (pellets) 10,3% α-syra - 30 minuter
16g Galaxy (pellets) 12,3% α-syra - 25 minuter
21g Amarillo (pellets) 9,5% α-syra - 20 minuter
21g Centennial (pellets) 10,3% α-syra - 15 minuter
32g Amarillo (pellets) 9,5% α-syra - 10 minuter
25g Galaxy (pellets) 12,3% α-syra - 10 minuter
30g Centennial (pellets) 10,3% α-syra - 5 minuter
30g Amarillo (pellets) 9,5% α-syra - 5 minuter
30g Centennial (pellets) 10,3% α-syra - 1 minuter
42g Galaxy (pellets) 12,3% α-syra - 1 minuter
100g Amarillo (kottar) 10,9% α-syra - Torrhumling 4 dagar
100g Galaxy (kottar) 14,2% α-syra - Torrhumling 4 dagar

Övrigt
Protafloc, Jästnäring

Jäsning
17 dagar primär, 4 dagar sekundär - Wyeast #1272 American Ale II

OG 1078 - FG 1012 - 8,8% ABV - 88 IBU - 22 EBC

Bryggdatum
2013-03-02

Deltagare
Martin, Victoria, Patrik, Niklas, Fredrik, Stefan, Kristoffer
En av våra "tunna i tunna",  grunden i vårt bryggande
En egen maltkross är bra att ha om man har mycket olika maltsorter.
Dom kostar ju en del men tratten är hemmagjord och betydligt billigare
Plankan på TV, öl att dricka och Martin som antecknar dagens värden
Det är ganska varmt men med en effektiv kylspiral är detta moment klart på 5-10min
mmm, massa humle till Doomsday
Men humlen ska ju inte med i den färdiga brygden