onsdag 31 augusti 2011

Malte Hembryggarfestival 2011

I lördags var det dags för (den numera årliga?) Maltes Hembryggarfestival som liksom förra året ägde rum i Folkets Hus i Limhamn. Som vi tidigare nämnt så deltog vi förra året, vann och fick äran att brygga en öl till Sällskapet Maltes 25-årsjubileum.

Till denna festival hade vi bryggt två öl, en IPA och en Black DIPA, som redovisats tidigare.

Kvällen innan festivalen ställdes faten ut på balkongen i varsin tunna med isvatten för att få ned temperaturen en aning. Förra året var festivalen i november så kylning var inte ett problem, men denna gången gick inte temperaturen under 15 grader. Inför nästa års festival får vi lobba på att festivalen skjuts en månad så temperaturerna kanske sjunker under 10 grader under natten innan.

Runt kl 15 anlände vi i Limhamn med våra fat, slangar, presentationsmaterial och dylikt och blev anvisade till vårt bord. Grannarna var Hampus Brewing samt Holger och Aurélie, dvs. folk som vi känner, är trevliga och oftast har bra grejer.

Vårt 9-litersfat med Darth Kuda åkte in i kylen och efter lite omplaceringar fick även det stora fatet med Sunshine Lollipops plats i en kyl. Dessvärre uppnådde inte någon av våra öl en temperatur som vi ville ha utan var konstant lite för varma.

En bit efter kl 16 öppnade Maltes ordförande Thomas festivalen och "festivalansvarige" Jonas höll en genomgång. Därefter fick Martin prata lite om SHBF, våra förhoppningsvis kommande kurser här i Skåne och så innan en representant från var och en av de 14 deltagande bryggarna/bryggargängen fick presentera sig och sina brygder. Totalt var det 23 brygder som ställde upp och tävlade.

Vi märkte tidigt ett intresse för våra öl och vi fick hålla ned på volymen av vår BDIPA som vi skänkte ut. Detta till trots tog de ca 8,5 litrarna slut innan festivalen stängde. Av Sunshine Lollipops 14 liter blev ca 3 liter kvar...
Det var även ett stort intresse för att lära sig att brygga och vi fick under kvällens gång svara på frågor om det ena och det andra gällande hembryggning.

Festivalen var rätt basic. Varje brygd fick ett nummer och besökarna fick ett papper där de kunde sätta betyg och kommentarer samt en ranking 1-3 där 1an fick 5p, 2an 3p och 3an 2p. Lite skum poängräkning, men så var fallet. Kvaliteten på brygderna var genomgående rätt bra med höjdpunkter och lågpunkter och stor variation, allt från en Skånsk version av Gotlandsdricku till Imperial Porters, Saison, Belgisk Ale, Tysk veteöl..

Favoriter i vårt gäng var bland annat Holger och Aurélies öl Sydtyskan, Nobel Pikobryggeris Port Pineapple, Hampus Brewing Saison du Tracteur och Køkkenöl APA.

Ca 4 timmar efter festivalens öppning annonserades vinnarna. På tredje plats kom Jeffrey från Souther Plains Brewing Company med en IIPA. Tvåa kom Hampus Brewing med sin Saison du Tracteur och vinnaren var, rätt pinsamt enligt vinnaren själv, festivalansvarige Jonas Stroh Carlsson med sin Imperial Coffee Porter Möllan Porter.

Första pris var att få brygga sin öl på Malmö Brygghus med distribution som även inkluderade Bishops Arms i Malmö. Stort grattis till vinnarna och ett stort tack till arrangörerna i Sällskapet Malte. Vi hoppas att festivalen hamnar lite senare nästa år!

Bilder
Se Facebook - Hembryggarbloggens Bildgalleri - Maltes Hembryggarfestival

måndag 22 augusti 2011

Bryggning - Malte Jubileumsöl

Som nämndes i inlägget om bryggningen av öl till Sällskapet Maltes Hembryggarfestival så vann vår öl I'm On A Horse deras Folkets Val-tävling och vi fick då äran att brygga öl till deras 25-årsjubileum. Redan i januari bryggde vi en testbatch som föll väl i smaken hos de Maltemedlemmar som fick tag på någon flaska.

Den stora utmaningen denna gången var att få så lika brygder som möjligt ur våra kombitunnor och även efter koken. För att säkerställa viss likhet skulle vi även blanda vörten 50/50 ett par gånger. En gång efter lakning och en gång efter kok.

Med vår nyligen tillfixade maltkross gick krossningen dagen innan bryggning som smort. Uppvägning och krossning av all (ca 15kg) malt var klar på 20-25 minuter. Vi hade även passat på att köpa lite ny isolering till våra kombitunnor från Clas Ohlson och formskurit dem till tunnorna. Detta gav mycket gott temperaturhållande under mäsken.

Vi lakade ut i två tunnor och innan vi blandade vörten så tog vi Pre-Boil Gravity-värden och vi hade lika värden i båda. Mycket bra än så länge alltså. Efter blandningen var det dags för kok, en halva i taget.

När första halvan av brygden var kokade hade vi ett OG på 1.078 från kitteln (1.075 från testbatchen). Någon timme senare hade vi likadant OG från den andra halvan av vörten! Vi blandade vörten igen och tillsatte till jästunnorna med förkultur.

Efter tre veckors jäsning i en sval källare var det dags för omtappning och tillsättandet av ek-kuber. Då vi vi inte hade med oss mätutrustningen till källaren där vi gjorde omtappningen så skulle vi tappa upp vätska från varje tunna individuellt samt från blandtunnorna. 54g ek-kuber av modell French Heavy Toast tillsattes i vardera tunna och ska ligga i under ca två månaders tid.

Väl uppe i lägenheten mätte vi FG och till vår stora förnöjelse var det lika värden från båda tunnorna - 1.010 (1.013 från testbatchen). Extrem utjäsning men vi gillar å andra sidan torrare öl. Brygden blev således rätt stark, 8.9%, och när vi smakade på den var det en liten alkoholton men med Testbatchen som referens vet vi att den rundar av sig bra efter någon månad.

Till bryggningen kom Fredrik med våra fat för avlämning, turligt nog fortfarande med öl kvar i från bröllopet! Både Wedding Kölsch och Bröllopsskutan var i gott skick och vi gjorde vårt bästa för att se till att faten skulle vara tomma för rengöring. Vi lyckades inte, men vi var glada ändå!

Bryggprotokoll - Malte Jubileumsöl - 18l - 65% BVE (per batch)
Malt & Extraktgivare
6.5kg Pale Ale malt
0.5kg Munchnermalt
0.4kg Special B malt
0.3kg Pale Crystal malt
0.1kg Rågmalt
0.1kg Carafa I
0.05kg Rostat korn

Försockringsrast 66ºC - 60 minuter

Humle
25g Tomahawk 16,0% α-syra - 90 minuter
20g Centennial 11,5% α-syra - 45 minuter
15g Centennial 11,5% α-syra - 30 minuter
15g Tomahawk 16,0% α-syra - 30 minuter
30g Simcoe 12,9% α-syra - 1 minut
30g Tomahawk 16,0% α-syra - 1 minut
20g Centennial 11,5% α-syra - 1 minut

Övrigt
Protafloc, Jästnäring

Jäsning
3 veckor primär - Wyeast 1056, American Ale, 3000ml förkultur
8 veckor (est.) omtappning - Ek-kuber, 54g

OG 1078 - FG 1010 - 8.9% abv - Slutvolym 19 liter - 100 IBU - 54,5 EBC

Bryggdatum
2011-07-23

Deltagare
Patrik, Victoria, Martin, Stefan, Fredrik

Bilder
Ny isolering och en till termometer

Lego Star Wars lockar nästan mer än bryggningen tydligen

Bröllopsbärs!

Lakning pågår med jämna hastigheter

Dags att börja blanda vörten

Lite humlebunkar

Första halvan klar och inväntar blandning innan det ska jäsas!

lördag 13 augusti 2011

Bryggning: Cascade är ingen backup humle! Eller hur man har sönder två termometrar på en dag.

Idag var det tid att brygga våran sjunde omgång med Stockholmsgänget (Arne, Christian, Lars, och Roger). Vi satte igång klockan 11 på "morgonen" med att krossa och allt gick som på räls fram till vi skulle kolla PBG. Vår termometer hade brott på kabeln och det var konstant 55 grader i ölen, kändes lite konstigt! Arne rusade hem och hämtade deras stektermometer. Då kunde vi uppmäta smått fantastiska 1048 i PBG vid 25L när vi skall ha 1041 vid 28L. När vi sedan skulle mäta vad för PBG vi hade vid 28L hade även Arnes termometer ballat ur och vi fick förmodligen inte rätt temperatur vilket gör att vi säger PBG är uhm något.
I övrigt så gick tappningen av Batch 6 (VI), kok och kylning som planerat och vi börjar får lite kläm på det hela, tycker vi.

Dagens öl är en Single Hop (Cascade) American Pale ale med estimerat OG på 1050 och FG på 1012 som skall ge oss alc 4,85% och 39,5 IBU. Till skillnad från våra andra öl vi gör så håller vi oss faktiskt innan för gränserna för en APA denna gången så teoretiskt får vi tävla med den.... men vi tänker dricka upp allt! OG blev till slut 1049, "close enough" som man säger.

Bryggprotokoll Batch 7 (VII) - 70% BVE
Malt & Extraktgivare
4,0 kg Pale Ale malt
0,5 Caraamber
0,25 Brown Malt
0,25 Crystal Malt
0,25 Vete Malt

Försockringsrast 67ºC - 60 minuter

Humle
20g Cascade 7,6% a-syra - 60 minuter
20g Cascade 7,6% a-syra - 30 minuter
20g Cascade 7,6% a-syra - 15 minuter
20g Cascade 7,6% a-syra - 3 minuter

Övrigt
Protafloc, Jästnäring

Jäsning
21 dagar primär - Wyeast #1272 American Ale II

onsdag 3 augusti 2011

Bryggning Ekman Ale - Birthday Wave, födelsdagsöl

Den stora bryggarhelgen dag 2, (ett inlägg om dag 1 kommer inom kort).
Min syster och hennes man fyller båda 40 i år och till detta tillfälle bryggs en APA av lättare stil för att konsumeras på deras fest. Idén hade kommit upp redan i våras men blev till verklighet mitt under semestern och detta ställde till lite problem, jag har inte tillgång till någon vettig utrustning på landet för att börja sätta samman recept och ännu mindre att beställa råvaror. Men tur som var var Martin hemma och fullt uppkopplad, så efter lite diskussion över telefon hade han tagit fram ett recept och lagt en beställning på Humlegården. Tanken med ölen var att som sagt att den skulle konsumeras på festen i slutet av augusti och eftersom jag inte räknar med ett gäng ölnördar skulle det bli en lätt ale men med fin humle karaktär som lämpar sig bra som allmän sällskapsdryck. Martin baserade receptet på vår tidigare mycket lyckade Wave serie.

Bryggdagen startade på morgonen den 24:e som vanligt med att värma vatten och sedan till krossning av malten som i och med vår tidigare modifiering av krossen gick precis som den skulle. Under mäskningen däremot fick jag ett mycket stort fall på temperaturen och dett oroade och förvånade mig. Men sedan jag slängt ner ytterligare en termometer som snarare visade att jag hade för hög temperatur kom jag fram till att allt nog egentligen var bra och efter lite omrörning och bytt placering av termometrarna fick jag bättre värden.

Vi har vid tidigare tillfällen under lakning lyckats sabba genom att ha för hög hastighet och det ville inte jag samt att jag hade gott om tid så lät jag lakningen ta god tid på sig. Som kompensation låter jag vörten gå direkt ner i kokgrytan dessutom sätter på plattan efter ca halva lakningen så minskar jag tiden betydligt. När lakningen så var klar tog jag ett mätvärde för PBG, detta visade 1.053 mot estimerade 1.040 detta ger en effektivitet på ~75%. Hur är denna stora skillnad möjlig undrar man då? Martins och min teori är att vi kan få en mycket bättre effektivitet när vi använder "normala" maltsorter och ska tänka på detta när vi skapar recept i framtiden, i detta fall hjälptes också nog PBG upp en del av att avkokningen börjat innan jag mätte genom mitt val att laka ner i kokgrytan och tidig start av uppkokningen.

Koket i övrigt gick som det skulle och när jag började närma mig avkylning och överföring till jäskärlet kom Martin över för att ge ett par extra händer. Det är mycket lättare i dessa tunga moment att vara två även om det går att vara ensam.

Till slut står nu brygden på jäsning och bubblade fint och väntar på att efter 2 veckor läggas på ett 18l fat.

Som slutsats kan man säga att det går bra att brygga själv men är betydligt roligare att göra i grupp samt att man har någon att spela PS3 med.

Bryggprotokoll Ekman Ale Birthday Wave (18l) 75% BVE
Malt & Extraktgivare
4,35kg Pale Ale malt
0,25kg Carapils
0,25 Caramel

Försockringsrast 66ºC - 60 minuter

Humle
10g Cascade 7,6% α-syra - 20 minuter
20g Amarillo 9,4% α-syra - 15 minuter
25g Columbus (Tomahawk) 17,9% α-syra - 10 minuter
25g Cascade 7,6% α-syra - 5 minuter

Övrigt
Protafloc, Jästnäring

Jäsning
14 dagar primär - Wyeast #1272 American Ale II

OG 1.055 - 37,7 IBU - 16,6 EBC - FG 1.008 - Alc 6,1%

Deltagare: Patrik (med assistans av Martin)

Ingredienser

Bryggutrustning med ny isolering

Lakning direkt ner i gryta

Ensambryggare
(Självklart är fotot taget med självutlösaren på kameran)